IKKE FORNØYD: Barack Obama ga en lunken mottakelse til Republikanernes siste utspill for å løse striden om USAs statsbudsjettet og voksende statsgjeld. Foto:AFP PHOTO / Saul LOEB/SCANPIX
IKKE FORNØYD: Barack Obama ga en lunken mottakelse til Republikanernes siste utspill for å løse striden om USAs statsbudsjettet og voksende statsgjeld. Foto:AFP PHOTO / Saul LOEB/SCANPIXVis mer

Kald skulder til republikansk gjeldsutspill

Tida for å løse USAs enorme gjeldsproblemer renner ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama ga en lunken mottakelse til Republikanernes siste utspill for å løse striden om USAs statsbudsjettet og voksende statsgjeld.

- Presidenten forsøker fortsatt å få til en avtale om en betydelig, balansert reduksjon i underskuddet på statsbudsjettet, understreket Det hvite hus' talsmann Jay Carney tirsdag.

I utgangspunktet har Republikanerne krevd enighet om budsjettet før de vil godta en økning i det såkalte gjeldstaket. Økningen er nødvendig for at USA skal kunne låne mer penger til å finansiere den voksende gjeldsbyrden og unngå mislighold i begynnelsen av august.

Likevel har opposisjonspartiet nå foreslått en komplisert prosedyre som vil gjøre det mulig å heve taket uten republikanske stemmer. Men Demokratene ser ikke ut til å la seg begeistre av muligheten til å ta ansvar for den videre veksten i gjeldsberget på egen hånd.

Daglige møter De amerikanske politikerne har dårlig tid, siden USA trolig får problemer med å betale renter og avdrag på lånene hvis ikke maksgrensen for statsgjelden er hevet innen 2. august.

President Obama har gitt ordre om daglige forhandlingsmøter om statsbudsjettet helt til kamphanene er blitt enige. Partene møttes for tredje gang på like mange dager tirsdag, uten at det kom noe gjennombrudd.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, benyttet anledningen til å presentere sitt nye forslag. Det går ut på at Obama først anmoder om en heving av gjeldstaket, før anmodningen avvises av et flertall i Kongressen.

Obama kan så nedlegge veto mot Kongressens vedtak. Vetoet kan bare overkjøres dersom to tredeler av de folkevalgtes stemmer mot det, noe som betyr at Demokratene på egen hånd vil kunne sørge for at det blir stående slik at gjeldstaket heves.

Politisk ulempe Planen gjør det mulig for Republikanerne å stemme mot den omstridte økningen i statsgjelden i flere omganger. I stedet vil det være Obama og Demokratene som må ta ansvar for at gjeldstaket sprenges, noe som antas å være en politisk ulempe foran presidentvalget neste år.

Samtidig innebærer McConnells plan at hevingen av gjeldstaket løsrives fra striden om budsjettet. Men nettopp av den grunn er det uklart hvor mange av republikanerne i Kongressen som faktisk støtter den.

Til nå har trusselen om gjeldskrise i august vært brukt som et republikansk pressmiddel for å sikre budsjettkutt uten å heve skattene. Demokratene ønsker seg skatteøkninger i tillegg til kutt i de offentlige utgiftene.

Frykter finanskaos USAs sentralbank advarte tirsdag om at selv et midlertidig opphold i USAs gjeldsnedbetalinger vil skape kaos i verdens finansmarkeder.

Samtidig sa president Obama at han ikke kan love at pensjoner og lønn til offentlig ansatte vil bli utbetalt i august hvis det ikke blir enighet om heving av gjeldstaket.

- Jeg kan ikke garantere for at pensjoner vil bli utbetalt 3. august hvis vi ikke har løst dette problemet. Det er ganske enkelt fordi det kanskje ikke er penger i kisten til å gjøre det, sa Obama i et intervju med fjernsynskanalen CBS.

Mitch McConnell sier han blir stadig mer pessimistisk når det gjelder mulighetene for å enes om en avtale som både omfatter budsjettet og tiltak for å begrense statsgjelden.

- Så lenge vi har denne presidenten, er en ordentlig løsning på landets voksende gjeld sannsynligvis uoppnåelig, mener han. (©NTB)