Kalddusj for Jens

Velgerne svikter Arbeiderpartiet igjen. Etter en viss framgang i vinter faller Jens Stoltenbergs parti på nytt under 30-prosent, og havner på 28,2 prosent oppslutning. Det er 3,4 prosentpoeng lavere enn i mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre fortsetter sin framgang, og bryter denne gangen 20-prosentgrensa. Fremskrittspartiet har ikke klart å stoppe tilbakegangen, selv om den ikke er så sterk som før. Men Carl I. Hagen må nå møte sitt landsmøte til helga som leder for landets fjerde største parti. Hagen kan imidlertid trøste seg med at utbryterne ikke ser ut til å ha noen suksess blant velgerne. Også Senterpartiet går tilbake, og Venstre ligger fortsatt klart under sperregrensen.

  • Dette går fram av en fersk meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet og NRK. Målingen er tatt opp i samme tidsrom som Kristelig Folkeparti holdt landsmøte, og noe av forklaringen på framgangen kan finnes i den medieoppmerksomheten Bondevik og hans parti dermed fikk.

For Arbeiderpartiet kommer denne meningsmålingen som en kalddusj. Partiet har hatt en viss framgang siden landsmøtet i november. På dette landsmøtet ble det avklaring på en del viktige saker, som regjeringen nå skal gjennomføre. Men dette gir ingen positiv virkning blant velgerne. Partiet er tilbake til oppslutningen like etter landsmøtet. Det er tydelig at Jens Stoltenberg sliter med sitt forhold til velgerne. Men det kan også skyldes at partiets budskap ikke fenger som tidligere.

  • Etter denne meningsmålingen å dømme, er Kjell Magne Bondevik i den motsatte situasjonen. En oppslutning på 16,6 ligger godt over det gode valgresultatet i 1997, og overgås bare av meningsmålingene den første tida Bondevik var statsminister. Framgangen må skyldes at Bondevik igjen framstår som den klareste og mest populære utfordreren til Stoltenberg. Bondeviks problem er at Venstre har så dårlig oppslutning at sentrumsalternativet er dødt hvis det ikke går bedre med Lars Sponheim ved valget.
  • Frp går fortsatt tilbake, og har nå lavere oppslutning enn ved forrige valg. Men tilbakegangen ser ut til å være bremset noe ned. Dette er første gangen MMI indirekte kan måle oppslutningen for de såkalte verstingene, som har brutt ut og dannet eget parti. 2,4 prosent sier de vil stemme på «andre» partier, og i den sekkeposten havner Vidar Kleppe og de andre utbryterne. Selv om det er en framgang på 1,5 prosentpoeng fra sist måned, kan det ikke være tilfredsstillende for utbryterne, selv om de stiller lister i få fylker. Bakgrunnstallene viser at det særlig er de yngste velgerne som sørger for denne framgangen. Men det kan ikke registreres noen spesiell styrke verken i Oslo eller andre landsdeler der utbryterne har fått mest blest.

Målingen er tatt opp 18.4.- 22.4. blant 926 velgere.