Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kalde fronter i Moskva og Washington. Og et russisk spionskip i Havana

Vladimir Putin rasler med sablene.

ANKRET OPP: Spionskipet Viktor Leonov likket ankret opp i Havana. Skipet brukes for å innhente etterretningsinformasjon, og ble bygget på 1990-tallet under Sovjetunionen. Foto: AFP Photo/Adalberto Roque/NTB Scanpix
ANKRET OPP: Spionskipet Viktor Leonov likket ankret opp i Havana. Skipet brukes for å innhente etterretningsinformasjon, og ble bygget på 1990-tallet under Sovjetunionen. Foto: AFP Photo/Adalberto Roque/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEVASTOPOL/OSLO (Dagbladet): Først beordret Russlands president Vladimir Putin en storstilt militærøvelse i Russlands vestlige militærdistrikt nær grensa til Ukraina. Så satte han jagerflyene i beredskap.

I går kveld sa Ukrainas fungerende president at 2000 russiske soldater skal ha ankommet Krimhalvøya. I tillegg har de sendt fem transportfly og ti kamphelikoptre av typen Mi-24.

Obama advarte Putin Det er lite tvil om at Russlands sterke mann rasler med sablene.

I Washington sitter Barack Obama, som har lovet makthaverne i Kiev støtte. Obama sa i en tale i går at han var dypt bekymret for utviklingen i Ukraina og advarte russerne mot militær intervensjon. USA ville fordømme brudd på landets suverenitet, sa han.

- Det vil få følger, sa Obama.

Men allerede da visste nok Obama om de russiske soldatene, men ifølge en anonym tjenestemann ønsket han å gi Putin mulighet til å trekke styrkene sine tilbake. «Følgene» ble også lekket: Obama vil nå revurdere om USA skal fortsette forhandlingene med Russland om tettere handel, i tillegg til en eventuell boikott av G8-møtet i Sotsji.

Spionskip i Havana Kalde fronter i Moskva og Washington - og et annet grep som minner mest om taktikkeri fra Den kalde krigen:

Det russiske spionskipet Viktor Leonov ligger nemlig ankret opp i den cubanske hovedstaden Havana.

Verken myndighetene i Russland eller Cuba har sagt noe om årsaken til at skipet ligger der. 

Hele Norges coronakart