Kalde hus er farlig for eldre

TROMSØ (Dagbladet): Professor James Mercer ved Universitetet i Tromsø advarer eldre mot overdreven strømsparing. - Kalde og fuktige hus kan øke risikoen for hjertelidelser, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ønsker ikke å drive skremselspropaganda. Men vi vet at mange gamle mennesker bor i gamle og trekkfulle eneboliger og leiligheter. Dersom de i tillegg kutter drastisk ned på fyringsutgiftene kan det være fare på ferde. Fra før av vet vi at det er særlig viktig at eldre har det godt og varmt på soverommet, sier Mercer til Dagbladet.

Kalde hus

Han viser til en FAFO-undersøkelse fra 1995, som viste at sju prosent av den norske befolkningen bor i boliger med meget lav innetemperatur. I enkelte fylker var tallet så høyt som 12 prosent.
- Det finnes faktisk noen i dette landet som slett ikke bør spare strøm. En del gamle mennesker er lite utendørs. Derfor er inneklimaet ekstra viktig for dem. Høye strømpriser og oppfordringer om energisparing er ikke gunstig for denne gruppen, sier Mercer, som er kritisk til de mange og stadige oppfordringene om enerigisparing.

- Det blir lett for unyansert. Faktisk risikerer vi at eldre mennesker «sparer seg i hjel», sier Mercer, som jobber ved Institutt for medisinsk biologi. Han har meddelt sin bekymring overfor ENØK-kampanjen i Nord-Norge.

Kulda dreper

Mercers hovedteori er at kulde påvirker blodsystemet slik at risikoen for hjerte- og karsykdommer blir større. Og statistikken taler sitt tydelige språk:

Kulda dreper. Når gradestokken kryper under null grader, øker dødsrisikoen blant eldre dramatisk.
I vintermånedene dør nesten 30 prosent flere nordmenn enn i sommerhalvåret. Forekomstene av for eksempel hjerteinfarkt og blodpropp øker dramatisk blant kvinner og menn over 65 år.

- Dødsstatistikken i alle land viser det samme. Ikke minst i Nordvest-Russland er dette ekstra tydelig. Dødeligheten om vinteren er svært stor, sier han.

Kuldekammer

Men professoren mangler de endelige bevis for sammenhengen mellom kulde og hjertelidelser. Derfor vil han - som et ledd i sin forskning - teste personer mellom 60 og 70 år i et såkalt «kuldekammer». I en time skal de sitte i et rom med en temperatur på 12 plussgrader, bare iført truse.

12 frivillige test-personer skal delta i eksperimentene, som starter i mars.

- Enkelt sagt er hensikten finne ut hvordan lave temperaturer virker på blodsystemet, sier Mercer til Dagbladet.

Han anbefaler dessuten alle eldre om å holde seg innendørs på kalde vinterdager.
- De må være ekstra påpasselige med å kle seg godt. Og sørge for å ha et godt oppvarmet hus.