Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaldere i Norge

TROMSØ (Dagbladet): Takket være menneskenes inngrep i naturen blir jorden stadig varmere. Men klimaendringen kan gjøre Norge til et kaldere sted! Paradokset skyldes Golfstrømmen, som kan bli svekket av den globale oppvarmingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hittil har vi hatt en avslappet og banal holdning, som går ut på at det kan være behagelig å få et varmere klima. Men oppvarmingen kan få motsatt effekt hos oss, Norge blir hengende igjen som et kaldere sted, påpeker direktør Olav Orheim ved Norsk Polarinstitutt.

Årsaken er at klimaendringen fører til at mindre kaldt vann strømmer ut fra Arktis.

De kalde havstrømmer gjennom Framstredet, er selve motoren for Golfstrømmen. Den lune havstrømmen kjæler med vår barske kyst og gjør det levelig for oss i Norge.

Ubeboelig

En reduksjon av Golfstrømmen vil føre til et kjøligere klima. Uten den livgivende Golfstrømmen, hadde Norge vært et ubeboelig øde under is og permafrost. Olav Orheim ønsker seg et fem års europeisk forskningsprogram for å finne noen svar på hva som skjer med Golfstrømmen.

- Jeg kan tenke meg å plassere et akustisk gitter tvers over hele strømmen for å finne ut hvordan endringene skjer. Dette krever ressurser som Norge ikke har alene. Men vårt land har et særskilt ansvar på grunn av vår beliggenhet og vårt ansvar for forvaltningen av havressursene, sier Orheim.

I Tromsø arrangeres det allerede i neste uke et arktisk toppmøte, der fokus vil bli satt på klimautfordringen.

Orheim sitter også i en norsk- britisk forskningsgruppe som arbeider med klimaets påvirkning på havstrømmene.

I dette århundret har klimaet vært stabilt, justeringene har ligget innenfor en halv grad. Forskerne har påvist at klimaet i tidligere tider har endret seg så mye som en hel grad i løpet av bare ti år.

Ikke dramatisk

I vår tid er det ikke bare naturens egen klokke som påvirker klimaet. Den menneskelige aktivitet fører til en raskere oppvarming med uforutsette konsekvenser.

- Risikoen er ikke så dramatisk at det kreves paniske handlinger. Men vi må få spørsmålet opp på den europeiske dagsorden, mener Orheim.

Han påpeker at vår del av Arktis så langt ikke har fått ta del i den oppvarmingen som er dokumentert andre steder.

- Årsaken vet vi ikke. Havenes sirkulasjoner endres. Problemet er at vi har så få opplysninger om havstrømmene. Vi kan ikke bruke gamle data, for de finnes ikke, derfor må vi måle nøyaktig det som skjer i dag, sier polardirektøren og klimaforskeren.

Orheim tror den moderne sivilisasjonen kan håndtere klimaendringen, men handling forutsetter forskning og kunnskap, og den innsatsen mener han må komme nå.