Krigen i Ukraina:

- Kaldere, mørkere og vanskeligere

I dag skal Russlands president Vladimir Putin møte forsvarsledelsen for å informere om landets militære mål for 2023. - Jeg tror alle bør være forberedt på at dette kan være langvarig, mener oberstløytnant.

USIKKER TID: Ekspert tror det blir en spennende dag, både for Putin og for amerikanerne. Foto: NTB
USIKKER TID: Ekspert tror det blir en spennende dag, både for Putin og for amerikanerne. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tillegg til å informere om Russlands militære mål for 2023, vil Putin også drøfte konflikten og framgangen i Ukraina under dagens møte med forsvarsledelsen.

Vladimir Putin har tidligere uttalt at det var en veldig vanskelig situasjon i de okkuperte områdene i Øst-Ukraina. Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen tviler på at Putin vil si noe veldig overraskende, både om 2023 og om sine egne militære mål.

- I dag er president Volodymyr Zelenskyj i USA for å møte president Joe Biden og den amerikanske Kongressen, så det kan være et motgrep fra Russland sin side. De annonserte denne talen for et par dager siden, og det kan hende at russisk etterretning har plukket opp at president Zelenskyj skal utenlands slik at de nå forsøker å posisjonere seg litt bedre, sier Karlsen til Dagbladet.

Ukrainas president blir hyllet av USA, noe som ikke ser bra ut for Russland, ifølge oberstløytnanten.

LEVERANSE: USA planlegger å sende luftvernsystemet Patriot til Ukraina. Årets viktigste julegave, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen. Vis mer

Ikke et tilfeldig besøk

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal til USA i dag, og tale for Kongressen. Besøket blir regnet som historisk fordi det er første gang han har vært utenlands siden Russland invaderte Ukraina i februar.

- Det er en slags styrkedemonstrasjon, fordi han har så god kontroll at han kan dra utenlands.

Oberstløytnanten påpeker at USA-besøket slett ikke er tilfeldig.

- Zelenskyj kommer til å få en lovnad om en våpenpakke på rundt 20 milliarder kroner. USA er suverent den største våpenleverandøren og det viktigste for Ukraina nå er å få våpen og enorme mengder ammunisjon.

- Zelenskyj blir elsket, mens Putin sitter avstengt

Karlsen tror at møtet Zelenskyj skal ha i USA i dag vil være en moralsk boost til alle ukrainerne, samt et symbol på at de står sterkt.

- Vi skal ikke se bort ifra at det Putin egentlig gjør i dag, er et motgrep mot at han kommer med noen uttalelser og muligens reiser inn i de okkuperte områdene i Øst-Ukraina.

Ukrainas president har også besøkt fronten i Bakhmut, som han selv mener er det området krigen rammer verst.

OVERLEGEN: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener Ukrainas president Volodymyr Zelenksyj har vært overlegen Vladimir Putin på særlig ett område. Vis mer

- Det er der Zelenskyj har slått Putin hele veien under krigen. Han har stått ute i gatene i Kyiv mens de ble angrepet med missiler og fly, foran ved fronten, han har god kontakt med både befolkningen og soldatene. Zelenskyj blir elsket av sin egen befolkning, mens Putin sitter avstengt for seg selv i Kreml og har forferdelig lite kontakt med folk.

Oberstløytnanten tror at det kan være derfor Putin nå prøver å spre ordet om at han ønsker å reise inn i Øst-Ukraina: for å vise at han er nærmere fronten og forstår soldatene og virkeligheten som de opplever der.

Det har kommet meldinger om at Putin skal ha besøkt de okkuperte områdene, men disse har ikke blitt bekreftet.

Enormt mange soldater

Selv om mye har gått galt, tror Karlsen at vi ikke skal undervurdere Russland.

- Nå graver de ned hundretusenvis av nymobiliserte soldater langs en lang front i flere forsvarslinjer.

Han tror at det kommer til å bli vanskelig for Ukraina å slå seg gjennom og ta tilbake disse områdene fordi russerne har enormt mange soldater å sette inn.

- Alle bør være forberedt

Oberstløytnanten forteller også at Russland har en politisk strategi.

- De bomber byene i Ukraina for å gjøre de ulevelig og satser på at ukrainske myndigheter skal være villige til å inngå en type våpenhvile. De har også en tilsvarende strategi i Vesten, hvor de satser på at det skal bli kaldt og dyrt som igjen kan føre til sosiale protester, uro og ønske om fred for enhver pris.

Karlsen tror at Russland satser på å holde stillingen til neste høst, da det blir vanskeligere fordi man ikke får fylt opp gasslagrene.

- Jeg tror alle bør være forberedt på at denne krigen kan være langvarig, og at det blir kaldere, mørkere og vanskeligere i framtida.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer