Kaldere vær ga høyere strømpris

Kaldere vær førte til økt strømforbruk og høyere børspris på strøm den siste uka, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Redusert svensk produksjon av kjernekraft bidro også til å sende strømprisen opp. Den norske produksjonen økte med ti prosent, og nettoeksporten av strøm fra Norge ble nesten doblet fra uka før. Mye av eksporten gikk til Sverige.

Gjennom uka har det også vært store forskjeller på strømprisen i Sør-Norge og Midt- og Nord-Norge. Mens gjennomsnittsprisen for Sør-Norge har vært 21,1 øre på den nordiske kraftbørsen, har gjennomsnittsprisen for Midt-Norge vært 27,5 øre og for Nord-Norge 27,9 øre.

Mens prisstigningen i Sør-Norge var 1 øre i uka som gikk, var prisøkningen i Midt- og Nord-Norge nesten 6 øre.

NVEs beregninger viser at sluttbrukerprisen på standard variabel strøm til husholdningene for uke 8 ligger på 36,6 øre per kilowattime. Spotpris med 2,2 øre påslag kostet til sammenligning 30,8 øre/kWh i uke 6. Selv med en oppgang i børsprisen er en spotavtale billigste alternativ. Sammenlignet med standard variabel strøm i uke 6 var spot med påslag (markedspris) 7,0 øre billigere per kilowattime.

Fastpriskontraktene på strøm er for tiden stabile. En ettårs fastpriskontrakt i uke 7 koster i gjennomsnitt 39,7 øre. Svenskene må til sammenligning betale 46,9 øre/kWh for en tilsvarende kontrakt, målt i norske kroner.

Sju landsdekkende leverandører tilbyr treårskontrakter på strøm, og snittprisen for slike kontrakter er i øyeblikket 45,7 øre/kWh.

(NTB)