VINTEREN HAR KOMMET: På Grotli i Oppland har snøen meldt sin ankomst, og tok med seg et par titalls kuldegrader. Foto: Skjåk hytteservice
VINTEREN HAR KOMMET: På Grotli i Oppland har snøen meldt sin ankomst, og tok med seg et par titalls kuldegrader. Foto: Skjåk hytteserviceVis mer

Kaldt vær:

Kaldest i landet i natt: 21,4 kuldegrader

Grotli i Oppland var ikke alene om kalde temperaturer natt til søndag.

Grotli i Oppland var kaldest i landet i natt, med -21,4 grader. Ifølge statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved har minusgradene preget store deler av landet i natt.

- Det er få steder som har hatt plussgrader i natt, det har vært minus i store deler av landet, forteller hun.

Flere steder i Oppland hadde godt under ti minusgrader, i tillegg til Sandhaug på Hardangervidda. Det er imidlertid ikke uvanlig med kalde nattemperaturer på denne tida av året.

- Det er forventet at det blir ganske kaldt på nettene i oktober. Grunnen til at det er kaldt nå, er at vi har en høytrykkssituasjon over Norge, som innebærer klarvær. Det er lite skyer, og da blir det varmetap om natta, som fører til kaldere temperaturer, forklarer Skålevik Valved.

Men selv om flere i helga har merket den kanskje litt uvante kulda, kan meteorologen fortelle at det ikke er mange dagene til gradene kommer seg på andre sida av null.

- Det er ventet litt vinterlig vær i morgen også, men på tirsdag kommer det mild luft fra sør, og det holder seg utover uka. Så trekker det seg lenger nordover, så dette er ikke noen langvarig kaldluftssituasjon, sier Skålevik Valved.

Men at kulda forsvinner og erstattes av mildere vær, innebærer også vanskelige kjøreforhold.

- Nå er det kaldt og minusgrader på veibanen, og nedbøren kommer i form av snø. Deretter kommer det regn, og da kan det fryse på bakken siden det fremdeles er såpass kaldt der nede. Derfor er det ventet vanskelige kjøreforhold helt fra Agder i sør og opp til Nordland utover uka, forteller hun.