Kaldeste natt i vente

Syns du det er kaldt nok? Da kan du begynne å grue deg, for den kommende natta blir vinterens kaldeste, spår meteorologene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til mandag blir trolig den kaldeste natten hittil i vinter i Oslo og resten av Østlandet. Temperaturen kan krype under minus 20 grader i hovedstaden.

- I så fall blir det den kaldeste natten hittil i vinter. I nordlige deler av Østerdalen og i fjellområdene kan det bli ned mot minus 40 grader, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Han karakteriserer den forventede lave temperaturen i hovedstaden som «bortimot ekstremt kaldt».

Fra mandag ettermiddag vil det bli en sakte temperaturstigning, som vil fortsette utover uken. Litt snø blir det også på det meste av Østlandet.

- På Vestlandet blir det betydelig mildere og trolig plussgrader de neste dagene. Det er også ventet nedbør, trolig først snø som går over til regn, sier Øyvind Johnsen.

Temperaturen kommer til å stige i Møre og Romsdal og i Trøndelag også, men i disse områdene blir det ikke så mye nedbør. Temperaturen kommer til å ligge rundt null.

I Nordland, Troms og Finnmark vil temperaturen stige fra torsdag av, og også her blir det rundt null grader på kysten og lite nedbør.

- Men i innlandet blir det fortsatt skikkelig kaldt, sier Johnsen til NTB.

Han forteller at en temperatur på minus 12-13 grader med vind, oppleves som en temperatur på minus 30 grader.

I høst var det mildt og mye nedbør, og mange fryktet at det var klimaendringene på grunn av drivhuseffekten som gjorde seg gjeldende.

- Vi kan jo si at det har blitt et skikkelig tilbakeslag temperaturmessig nå i vinter. Naturen har ikke stabilisert seg på spesielt mildere vintrer. Vi vil nok oppleve flere vintrer med noen perioder som er varmere enn andre. I år ha kuldeperiodene vært både kaldere og lengre. Forskerne mener at sannsynligheten er stor for at det går mot en klimaendring. Årets vinter kan i alle fall karakteriseres som en god, gammeldags vinter, fastslår meteorologen.

(NTB)

VINTERSTEMNING: I Oslo er det ventet ekstrem kulde i natt.Arkivfoto: SCANPIX