Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaldfront etter telelekkasjen

Det har oppstått et kjøligere klima mellom regjeringen og Telenor. Etter at Stortingets flertall påla regjeringen å ta initiativ til at forhandlingene mellom Telenor og Telia skulle fortsette, spør regjeringsmedlemmene seg hvem som sto bak lekkasjene som rystet Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Det var en usedvanlig velplassert lekkasje, sier samferdselsminister Odd Einar Dørum til Dagbladet. Han ønsker ikke å utdype denne bemerkningen, og nøyer seg med å si at det var en stor overraskelse at saken slapp ut slik.

Selv om regjeringen offisielt ikke jakter på kilden til lekkasjen, er det ingen som legger skjul på at de misliker situasjonen.

-Det var en helt klar forutsetning både fra ledelsen i Telenor og fra regjeringen at så få som mulig skulle kjenne til Telenors samtaler med Telia. Vi fikk beskjed om at foruten regjeringens medlemmer, var det bare ledelsen i Telenor som fra norsk side kjente til at det foregikk samtaler mellom de to statsselskapene. Det ble altså lagt stor vekt på at disse informasjonene ikke skulle ut, lyder en av kommentarene fra regjeringsnivå.

Føler seg lurt

Når så få kjente til hva som foregikk, og hvilke konklusjoner regjeringen trakk, sitter regjeringens medlemmer med en følelse av å ha blitt ført bak lyset. Flere kilder slår fast at lekkasjene ikke kommer fra folk i regjeringen. Heller ikke i Senterpartiet hadde man noe ønske om å slippe nyheten før regjeringen hadde dandert informasjonen på beste vis. Så langt var ikke regjeringen kommet, får Dagbladet opplyst på informert hold.

Ingen Dagbladet har vært i kontakt med antyder at konsernsjef Tormod Hermansen eller hans nære samarbeidspartner, tidligere Ap-politiker og Norges Bank-direktør, Torstein Moland, har medvirket direkte til lekkasjen.

Informerte andre

I det politiske miljø mer enn antydes det at Arbeiderpartiets ledelse har mottatt informasjoner om fusjonsplanene. Sjefredaktør Kåre Valebrokk er den som sier dette klarest:

«Det er vanskelig å forstå at en garvet ringrev som statsminister Bondevik kunne håndtere Telenor/Telia så klosset som han gjorde. At han virkelig trodde at Tormod Hermansen hadde unnlatt å søke ryggdekning hos sine mange venner i Arbeiderpartiet, betrakter jeg som utelukket.»

Flere framtrednede Ap-representanter sier til Dagbladet at de ikke kjente til planene, verken før de forlot regjeringskvartalet - eller etter de havnet i opposisjon.

Tidligere finansminister Jens Stoltenberg sier det slik:

-I den tiden jeg var finansminister ble jeg ikke informert om disse konkrete samtalene.

Han legger til at etter Ap kom i opposisjon har han hørt snakk om Telenors behov for kapital og allianser med andre selskaper. Men han presiserer at han ikke kjente til disse konkrete forhandlingene med Telia.

Utelukker ikke

Andre Dagbladet har snakket med utelukker ikke at andre i partiet hadde kjennskap til forhandlingene. Og på et prinsipielt grunnlag ser de heller ikke noen problemer med at Telenor-ledelsen snakker både med regjering og opposisjon.

Hermansen kan også kartlegge det politiske landskapet uten å nevne konkrete forhandlinger. For Telenor-sjefen var det nok å vite hvordan Stortingets flertall forholder seg til en fusjon. Han trenger ikke å oppgi navnet på det selskapet man forhandler med, lyder en analyse.

Godt humør

Telenor-sjef Tormod Hermansen var en av aktørene som tok lekkasjen med godt humør. Onsdag kveld, etter at nyheten ble kjent, tok han seg god tid til å snakke med pressefolk. Først holdt han en godt besøkt pressekonferanse, og deretter opptrådte han på fjernsynet. Mens samferdselsminister Odd Einar Dørum hadde store problemer med å holde maska, var Hermansen i godt humør, og utnyttet siutuasjonen til å tale varmt for at fusjonsarbeidet burde fortsette.

Lekkasjen kom forøvrig dagen før konserndirektøren i Telenor skulle delta på et teleseminar i Sps stortingsgruppe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!