Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaldt, dyrt og vakkert

Dagbladet.no spurte turistene om hva de synes om Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et sted mellom Gustav Vigelands nakne rumper og bare bryster tusler de utenlandske turistene rundt i Vigelandsparken.

Men for å være helt ærlig så er det ikke Vigelands kupperte skulpturlandskap de er kommet for å se. I likhet med nesten alle de andre 3,5 millionene av utlenlandske turister som kommer til Norge hvert år, er det høye fjell og «the fjords» som lokker.

Men kyst- og fjordstrøkene er også omtrent det eneste turistene vet om landet vårt. Spørsmålet om hva de vet om Norge, og hva de synes om Norge blir som regel møtt med samme svar:

- Hva vet du om Norge?

- Det er et vakkert land med vakre fjorder.

- Hva er det beste med Norge?

- Den vakre naturen og de vakre fjordene, sier de fleste Dagbladet.no snakker med.

Jobbet hardt

NYTER UTSIKTEN: De fleste turistene kommer til Norge på grunn av den flotte naturen og de vakre fjordene. Denne japanske turisten nyter utsikten i Frognerparken. Foto: Sun Heidi Sæbø
NYTER UTSIKTEN: De fleste turistene kommer til Norge på grunn av den flotte naturen og de vakre fjordene. Denne japanske turisten nyter utsikten i Frognerparken. Foto: Sun Heidi Sæbø Vis mer

For andre turister byr Norgesbesøket på hyggelige overraskelser. Som for eksempel det nederlandske ekteparet Toon og Rosemarie Jaspers.

- Her ser det veldig europeisk ut, sier de etter å ha kommet fra Danmark til Norge i morgentimene med båt.

De skal selvsagt videre for å få med seg fjordene. Imens hopper blikket fra den ene skulpturen til den andre. Dommen over Vigelands arbeid er klar:

- Han må ha jobbet veldig hardt, sier Rosemarie.

Dårlig luksus

Ifjor la turistene igjen 80 milliarder kroner før de forlot Norge. Det er ikke nok, mener norske reiselivsbransje som vil øke antallet turister fra 3,5 til 4,5 millioner innen 2010.

For å markedsføre Norge som turistdestinasjon bruker reiselivsbransjen 172 millioner kroner til markedsføring i utlandet. Også det tallet skal bli høyere dersom bransjen får det som de vil.

- Vi trenger minst det dobbelte, altså 350 millioner kroner, uttalte administrerende direktør Knut Almquist i NHO Reiseliv til ANB for et par uker siden.

image: Kaldt, dyrt og vakkert

For selv om Norge ser bra ut, er det ikke alltid opplevelsen den samme. Først og fremst er det de høye prisene som trekker ned.

- Det er så dyrt her, sier det amerikanske paret Naomi og Roland Childs.

Ikke er de særlig fornøyd med det de får for pengene heller. Luksushotell byr ikke alltid på så mye luksus.

- Det hotellet vi bor på i Oslo skulle liksom være et av de mest lukuriøse, men badet er så lite at du knapt kan snu deg og det finnes ingen mulighet for å henge opp klærne på rommet, sier Naomi.

Ingen øyekontakt

Andre turister har mer å utsette på nordmenn enn landet vi bor i.

- Folk er veldig tilbakeholdne , de er lite spontane og det er vanskelig å oppnå øyekontakt, sier nederlanske Suzan de Weerd.

Hun er i Norge for fjerde gang sammen med Hero Klinker. De elsker friheten til å ta i bruk den norske naturen.

- I Holland er det så mange restriksjoner på fiske og camping. Her er det så fritt og åpent sier de.

For kaldt

Nordmenn på sin side velger helst utlandet viser statistikk fra SSB. I fjor var 3,1 millioner lange turer (minimum fire overnattinger) til utlandet.

Billige flybilletter, lavere priser og høyere temperaturer gjør at reisemål som Spania, Sverige og Hellas blir mer populære.

Men været er den ene tingen norsk reiselivsnæring ikke kan gjøre noe med. Da får det ikke hjelpe at iranske Mino Arjmand fryser i 17 varmegrader og sol.

- Det verste med Norge er at det er for kaldt, sier hun mens hun skynder seg ut av Frognerparken med sine iranske venner.

<B>LITE LUKSUS:</B> Ekteparet Naomi og Roland Childs fra USA synes ikke hotellene holder bra nok standard i Norge.
<B>IKKE ØYEKONTAKT:</B> Suzan de Weerd og Hero Klinker synes nordmenn er tilbakeholdne og vanskelig å få øyekontakt med.
<B>FOR KALDT:</B> Iranske Mino Arjmand synes det verste med Norge er at det er for kaldt.
<B>VIL HA FLERE:</B> Norsk reiselivsnæring vil ha flere utlendinger - og flere nordmenn - til å tilbringe ferien i Norge.
<B>IMPONERT OG OVERRASKET:</B> Toon og Rosemarie Jaspers synes Norge ser veldig europeisk ut, og lar seg imponere over hvor hardt Gustav Vigeland må ha jobbet, der de spaserer rundt i Frognerparken.