Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsråden hadde ukjent møte med Bjørn Rune Gjelstens selskap

Kalenderpost avslørte ukjent Gjelsten-møte - nå må Elvestuen svare

Flere av møtene til klimaminister Ola Elvestuen (V) er utelatt fra den offentlige kalenderen. Nå må han svare på spørsmål fra Stortinget.

MÅ SVARE: Senterpartiet vil vite hva Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mener om Regjeringens forslag om å inndra retten til innsyn i kalenderposter. Flere ukjente møter mellom politisk ledelse i departementet og Bjørn Rune Gjelstens selskap NOAH er ikke oppført i Regjeringens kalender. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
MÅ SVARE: Senterpartiet vil vite hva Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mener om Regjeringens forslag om å inndra retten til innsyn i kalenderposter. Flere ukjente møter mellom politisk ledelse i departementet og Bjørn Rune Gjelstens selskap NOAH er ikke oppført i Regjeringens kalender. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet avdekket før helga at Klima- og miljødepartementet har hatt flere hittil ukjente møter med forretningsmannen Bjørn Rune Gjelsten og hans selskap. Dette ble først kjent da Porsgrunn-ordfører Robin Kåss krevde innsyn i kalenderen til departementets politiske ledelse.

På ett av møtene var både statsråd Elvestuen og Gjelsten tilstede personlig. På et annet møte var Gjelsten innkalt personlig, mens andre møter har vært mellom ledelsen i Gjelstens selskap NOAH og departementet.

Ingen av møtene har blitt publisert i statsrådens offisielle kalender. I denne kalenderen kommer det nemlig bare møter som departementet har bestemt at skal være åpne, og som departementet mener er «interessante» for journalister og andre.

Nå krever Senterpartiet at statsråden svarer Stortinget for sin håndtering av saken.

Krever svar

Som Dagbladet omtalte før helga, skjedde ett av møtene bare dager i forkant av at Gjelstens selskap la fram et omstridt forslag om konsekvensutredning av en statlig reguleringsplan for deponi i Brevik.

Fra slutten av juni til midten av juli forsøkte Porsgrunn-ordfører Robin Kåss forgjeves å få innsyn i dokumentet Gjelsten hadde drøftet med departementet på møtet 12. juni. Ordføreren ble først innvilget innsyn da departementet fastsatte planforslaget den 13. juli.

KREVER SVAR: Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) ber om svar fra Ola Elvestuen i deponi-saken. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KREVER SVAR: Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) ber om svar fra Ola Elvestuen i deponi-saken. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Og det var først etter å ha krevd innsyn i kalenderen til politisk ledelse at ordføreren fikk vite at Gjelsten personlig var blitt invitert til møtet den 12. juni.

Det er akkurat denne muligheten til å kreve innsyn i offentlig ansattes kalendere som regjeringen Solberg ønsker å fjerne.

Senterpartiet vil nå vite hvor Venstre står i denne saken.

- Hvordan stiller statsråden seg til forslaget om å inndra innsynsretten som er nedfelt i offentlighetsloven, spør Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) i et skriftlig spørsmål til Elvestuen om saken i Stortinget.

«Kan ikke» svare

Spørsmålet ble sendt fredag, og Elvestuen har hittil ikke svart. Men før helga stilte Dagbladet ham følgende spørsmål:

- Hva synes du som Venstre-mann om at ordførere som Robin Koss, dersom forslaget går igjennom, vil bli nektet kunnskap om møter du som statsråd har med mektige næringsaktører, statsråd Ola Elvestuen?

Elvestuen svarer slik:

- Her er det et pågående lovarbeid igangsatt av regjeringen som jeg ikke kan kommentere.

Da Dagbladet etterlyser en nærmere begrunnelse for hvorfor ikke statsråden «kan» kommentere spørsmålet, svarer han:

- Dette er en pågående prosess som en annen statsråd er ansvarlig for, derfor ønsker jeg ikke å kommentere det pågående lovarbeidet.

Da Elvestuens departement sendte høringssvar til Justisdepartementets forslag om å hemmeligholde kalenderposter, skrev de følgende:

«Klima- og miljødepartementet har ingen merknader».

LES OGSÅ - Venstre-politiker Abid Raja om regjeringen Solbergs forslag om hemmelige kalenderposter: «Hvem som har snakket med hvem og hvem som påvirker hvem er ikke opplysninger som må forsvinne under radaren. Skjer det, undergraves hele demokratiets legitimitet».

- Har vært åpen

Venstre har i sitt partiprogram at Norge bør få et lobbyregister der all kontakt mellom lobbyister og andre som ønsker å påvirke stortingspolitikere skal registreres.

Hensikten er å sikre «innsyn i hvem som møter folkevalgte for å påvirke saker som er til behandling», ifølge partiets stortingsprogram. På denne bakgrunn har Dagbladet stilt statsråd Ola Elvestuen følgende spørsmål:

- Hvilken troverdighet mener du at Venstre har som forkjemper for åpenhet og innsyn om hvem som møter de folkevalgte, når det i praksis ikke er mulig for noen å følge med på hvilke møter du har med mektige næringsaktører i saker som har stor betydning for tusenvis av mennesker?

- Jeg har vært åpen om hvilke møter politisk ledelse har hatt og har gitt informasjon om dette, svarer Elvestuen.

- Hvorfor er ikke én eneste av kalenderoppføringene som ordfører Koss har fått innsyn i om en rekke møter mellom politisk ledelse og Gjelsten-selskapet NOAH om deponisaken oppført i regjeringens offisielle møtekalender?

- Kalenderen som ligger på nettet dreier seg om utadrettede opptredener, konferanser, reiser, åpninger og så videre, som er åpne for pressen.

Porsgrunn-ordfører Robin Kåss beskyldte før helga Elvestuen for å bevisst ha holdt opplysninger om møter han har hatt i Brevik-saken unna offentligheten for å slippe debatt. Dét avviser Elvestuen.

- Møter jeg har med ulike aktører, føres opp i min kalender. Alle kan be om innsyn i denne ved å ta kontakt med departementet og kan da få informasjon om min kalender og hvem vi i politisk ledelse møter, sier han.

Garantist mot deponi

Fra før er det kjent at deponi-saken er svært betent for Venstre og også for statsråd Ola Elvestuen personlig.

Som Dagbladet omtalte før helga, la Telemark Venstre ut denne Facebook-posten ut i forkant av stortingsvalget:

MOT DEPONI: Kommunestyret i Porsgrunn vedtok i 2015 at de ikke ønsker noe deponi i Breivik. Da Telemark Venstre og OIa Elvestuen la denne ut i forkant av stortingsvalget, ble det av mange tolket som at Venstre er en garantist mot deponi.
MOT DEPONI: Kommunestyret i Porsgrunn vedtok i 2015 at de ikke ønsker noe deponi i Breivik. Da Telemark Venstre og OIa Elvestuen la denne ut i forkant av stortingsvalget, ble det av mange tolket som at Venstre er en garantist mot deponi. Vis mer

Venstre Telemark uttalte før helgen at det «mangler en setning» i Facebook-posten.

Dagbladet har også framlagt posten for statsråd Ola Elvestuen, og spurt ham om hvorfor departementet under hans ledelse går videre med en konsekvensutredning av deponi i Brevik, når han lovte å ikke overkjøre lokaldemokratiet i nettopp denne saken.

- Det er ikke tatt noen beslutning ut over å fastsette planprogrammet for konsekvensutredning, svarer Elvestuen.

- Forstår du at folk i Telemark føler seg sveket av deg og Venstre i deponisaken?

- Det er ikke tatt noen beslutning om deponi for farlig avfall i Brevik, svarer Elvestuen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!