Kalif Ibrahim gjør seg større enn bin Laden

ISIL-lederen utfordrer Osama bin Laden med å utrope seg til kalif.

FOR KALIFATET : En tilhenger av kalifatet i byen Raqqa. Religiøs og politisk makt hviler i flagget og våpenet. REUTERS/Stringer Scanpix
FOR KALIFATET : En tilhenger av kalifatet i byen Raqqa. Religiøs og politisk makt hviler i flagget og våpenet. REUTERS/Stringer Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Når sjefen for det islamistiske opprøret i Syria og Irak, Abu Bakr al-Baghdadi, nå opphøyer seg til kalif, forsøker han å detronisere Osama bin Laden som de islamske krigernes store helt.

Krigernavnet til den myteomspunne al-Baghdadi er nå erstattet med hans fødenavn Ibrahim.

Kalif Ibrahim er nå «leder for muslimer over hele verden», heter det i erklæringen fra Den islamske staten.

Ytterliggående drøm
- Lovligheten til alle emirater, grupper, stater og organisasjoner nullstilles nå som kalifen sprer sin autoritet og sine tropper til deres områder, sier gruppas talsmann, Abu Mohamed al-Adnani, ifølge al Jazeera.

Et kalifat har vært de ytterliggående islamistenes store drøm i flere tiår. Osama bin Laden hadde ikke autoritet til å forsøke å opphøye seg til kalif, som historisk sett er betegnelsen på den øverste religiøse og verdslige lederen i den islamske staten.

Men bin Ladens allierte fra Afghanistan, Taliban-lederen Mullah Omar, prøvde å gjøre seg til sultan, og gjøre Afghanistan til et sultanat. Det greide han ikke, men å etablere et sultanat er uansett en mye mer beskjeden ambisjon enn et kalifat blant muslimske skriftlærde. Det er bare ett kalifat, men det kan være en rekke sultanater.

Historisk område
ISIL, Den irakiske staten Irak og Levanten, organisasjonen som de siste ukene har erobret store deler av det sunni-islamske Irak, er historie, heter det i en erklæring fra gruppa. Det nye navnet er kalifatet Den islamske staten.

Ibrahim er kalif over et område fra Aleppo i det nord-vestlige Syria, til Diyala, nord-øst for den irakiske hovedstaden Bagdad, ved grensa til Iran.

Det er et enormt område med historisk ressonans, for med unntak av de første ti-årene etter Muhameds død i 632, ble kalifatet administrert fra Damaskus, dagens hovedstad i Syria, eller Bagdad, hovedstaden i dagens Irak.

Den klassiske islamske stat
Kalifatet er det klassiske styresettet i den islamske staten. Idealet er at den religiøse og politiske lederen er den samme, men etter hvert utviklet også kalifatet seg til at den religiøse autoritet og politiske makt skilte lag. Kalifen var uansett formelt sett lederen for de troende.

En ting er proklameringen av et kalifat. Men en annen ting er å få tilslutning til kalifatet. Til tross for at det har vært ISIL og al Baghdadi som har vært spydspissen i den oppsiktsvekkende militære framgangen i Irak, har det ikke kommet meldinger om at andre grupper så langt har sluttet seg til kalifatet.

ISIL har hatt stor framgang, med erobringen av Iraks nest største by Mosul, og andre byer. Men det er også andre grupper blant sunniene i Irak og Syria som trolig vil vegre seg for å støtte kalifatet.

Abu Bakr al-Baghdadi opphøer seg nå til kalif. Foto: AP / NTB Scanpix
Abu Bakr al-Baghdadi opphøer seg nå til kalif. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer