Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS

- Kalifatet er tapt i sin helhet

Det siste felttoget mot Den islamske stat (IS) er vellykket. IS skal nå ha en halv kvadratkilometer igjen og har mistet alle sine andre landområder.

SEIER: Ifølge observatørgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har de USA-støtte opprørsstyrkene beseiret IS i landsbyen Bhaghouz. IS-krigerne som var igjen skal nå ha overgitt seg og dermed gitt opp terrorgruppas siste landområdet. Her viser en opprørssoldat fram v-tegnet for seier. Foto: Fadel SENNA / AFP / NTB Scanpix
SEIER: Ifølge observatørgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har de USA-støtte opprørsstyrkene beseiret IS i landsbyen Bhaghouz. IS-krigerne som var igjen skal nå ha overgitt seg og dermed gitt opp terrorgruppas siste landområdet. Her viser en opprørssoldat fram v-tegnet for seier. Foto: Fadel SENNA / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 40 000 krigere fra 110 land og et «kalifat» som strakte seg over store landområder i både Syria og Irak, er Den islamske stat (IS) nå omringet på absolutt alle kanter.

Det siste landområdet terrorgruppa har kontrollert, er helt øst i Syria, på grensa mot Irak i Eufrat-dalen er nå tapt, melder observatørgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

- Dersom disse rapportene viser seg å stemme, står vi igjen med at kalifatet er tapt i sin helhet, sier orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole til Dagbladet.

En talsperson for styrkene sier like før klokka 12.00 at IS har en halv kvadratkilometer igjen og at opprørerne vil erklære seier i Bhaghouz innen få dager.

«Kalifatet»

I RUINER: En soldat som kjempet med de kurdisledede opprørerne går gjennom ruinene i landsbyen Baghouz i slutten av januar. Etter en intens offensiv, er IS nå drevet ut av landsbyen. Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix
I RUINER: En soldat som kjempet med de kurdisledede opprørerne går gjennom ruinene i landsbyen Baghouz i slutten av januar. Etter en intens offensiv, er IS nå drevet ut av landsbyen. Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Da IS ble etablert i 2013, klarte de raskt å erobre store områder som følge av den kaotiske borgerkrigen i Syria. De neste to åra ble gruppa internasjonalt kjent for sine brutale kidnappinger, henrettelser og militære framgang i landene. Gruppa var også ansvarlig for en rekke brutale terrorangrep i Vesten.

På det meste kontrollerte på sitt største nesten en tredjedel av landområdene Syria og Irak i 2014.

I 2015 kom de første store tilbakeslagene for IS, og siden den gang har en stor internasjonal militærkoalisjon hatt som mål å bekjempe terrorgruppa.

Den USA-støttede opprørsalliansen Syrias demokratiske styrker (SDF), som i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen, har kjempet i dagevis for å bekjempe IS i landsbyen Baghouz, øst for den siste IS-kontrollerte lommen i Eufrat-dalen.

SOHR sier at de siste IS-jihadistene, mange av dem fremmedkrigere, har overgitt seg til SDF i løpet av de siste to dagene. Det skal være snakk om lag 200 personer, og det antas at noen kan fortsatt gjemme seg i undergrunnstunneler.

- Sivile som menneskelige skjold

SYRIA: Den syriske byen Raqqa har vært under IS' kontroll siden 2014, men opprørsstyrkene tar tilbake mer og mer. Se de unike bildene fra slutten av august som viser hvordan krigen har preget byen. Video: CNN/Gabriel Chaim. Vis mer

Felttoget mot Baghouz, som beskrives som det aller siste angrepet mot IS, har vært dramatisk. IS-krigerne som har vært igjen i landsbyen har vært omringet på alle kanter.

- Det er fortsatt igjen et stort antall sivile. Vi forventet ikke så mange, ellers hadde vi ikke gjenopptatt aksjonen for fire dager siden. Dette er grunnen til at det har blitt forsinkelser, sier Afrin.

Det skal ha skjedd etter at jihadistene som var der overga seg. Opprørsstyrkene skal imidlertid ha blitt overrasket over det store antallet sivile som var igjen i byen de siste dagene.

EVAKUERT: Tusenvis av sivile har blitt evakuert fra Baghouz de siste ukene. Foto: Fadel SENNA / AFP / NTB Scanpix
EVAKUERT: Tusenvis av sivile har blitt evakuert fra Baghouz de siste ukene. Foto: Fadel SENNA / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Jihadistene har gjemt seg blant de sivile og brukt dem som menneskelig skjold, sier offiser Adnan Afrin til Sky News.

De omkring tusen sivile skal ha blitt hentet opp fra undergrunnstunneler i Baghouz. Forrige uke ble over 20 000 sivile, flere av dem utenlandske IS-koner evakuert fra byen.

- I skjul

- Det er ikke slik at IS er borte eller at alle som har kriget for dem er drept. Amerikanske anslag viser at det er rundt 30 000 IS-krigere som ikke er gjort rede for. Flere har nok desertert og dratt hjem, mens en del nok lever i skjul i ørkenområder både i Syria og Irak. Allerede i Irak ser vi at de opererer som en gerilja. Der driver de kidnappinger, angrep mot forsyningslinjer, likvidasjoner og liknende. Vi vil nok fortsatt se IS som en geriljagruppe, sier Thomas Slensvik.

Når de nå har mistet landområdene, vil det trolig dukke opp både personer som har kriget for IS og deres familiemedlemmer.

- Flere av de siste som er igjen er fra vestlige land, og det er klart dette vil bli et praktisk og moralsk dilemma framover. Det vi vet er at flere nå er i kurdiske fangeleirer. Det er også et spørsmål hvor man skal gjøre av disse, sier han.

- Lite betydning for terrorfare

Ifølge Slensvik er grensene mellom Assad-regjeringen og opprørsstyrkene nå relativt stabile.

- Spørsmålet er om de amerikanskstøttede kurderne og opprørerne og den russisk- og iranskstøttede regjeringen nå kan begynne å krige seg imellom. Da kan det bli vakuum der IS kan ta kontroll igjen. Samtidig er hele verden mot IS, så de kan ikke bli like store som de var på høyde, sier Slensvik

- Betyr dette noe for faren for terrorangrep inspirert av IS eller i IS-regi?

- Angrepene som har vært i Vesten, har typisk vært begått av personer som mentalt støtter kalifatet eller IS, og er deres likesinnede. Det er ikke noe grunn til å tro for at det er noe større eller mindre fare for terror på grunn av dette. Ved flere av angrepene i Vesten de siste åra er det lite som tyder på koordinerte aksjoner, sier han.

Begynnelsen på slutten

Den irakiske millionbyen Mosul og den syriske byen Raqqa var IS' hovedseter. Sommeren 2017 ble Mosul endelig frigjort fra IS, og i oktober 2017 ble IS endelig drevet ut fra Raqqa.

Deretter ble alle andre IS-kontrollerte byer, inklusive Deir es-Zor og Tal Afar, frigjort høsten 2017.

- Siden da har det vært nederlag på nederlag for IS fram til nå. Det var starten på slutten for kalifatet. IS fikk verdenssamfunnet mot seg, og med amerikansk støtte i Irak og uformelle avtaler mellom opprørerne og Syrias regjering fikk man ro til å rydde området. Alle hadde fokus på IS. Da hadde de ikke noe å stille opp med, sier Slensvik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!