- Kalksiloen i Verdal er stabil

Politiet reduserer sikkerhetssonen.

SILOEN STABIL:  Det er ikke lenger fare for at kalksiloen i Verdal skal velte, opplyser politiet. 

Foto: Terje Næss / NTB scanpix
SILOEN STABIL: Det er ikke lenger fare for at kalksiloen i Verdal skal velte, opplyser politiet. Foto: Terje Næss / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter nærmere undersøkelser av den skadde kalksiloen i Verdal, anser nå politiet at situasjon er under kontroll.

- Det siste her er at siloen ansees som stabil. Det vil si at vi ikke lenger anser at det er noen umiddelbar fare for at det kan bli noen lekkasje, sier politiadvokat Kristin Ansnes i Nord-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

Politiet fryktet i verste fall at siloen kunne velte. Brent kalk av den typen som er lagret i siloen er farlig å puste inn fordi det kan føre til kvelning, derfor ble et område på 500 meter rundt siloen evakuert i formiddag.

- Sikkerhetssonen er nå redusert til 150 meter, opplyser politiet rett før klokka 17.

Bunnen kollapset
Klokka 10 i morges hørte naboer av siloen et høyt smell fra siloen.

- Det viste seg å være bunnen av siloen som var kollapset, opplyser politiadvokaten.  Også i toppen av siloen er det synlige skader på siloen, men dette er skader som er oppstått fordi den kollapset i bunn, forklarer hun.

Politiet understreker at det ikke er noen åpning fra siloens innhold ut i luft.

- Det er ikke noe åpning slik at det lekker, og det har heller ikke vært noen lekkasjer.

Skal tømmes
Selskapet NorFraKalk, som eier siloen, skal nå foreta nærmere undersøkelser på hvordan siloen kan tømmes for innholdet på rundt 5000 kilo kalk.

- Man ønsker å ta kalken ut fra siloen. Men det vil bli undersøkt nærmer av spesialister hvordan dette kan gjøres.  Det kan nok både ta litt tid og være litt komplisert. Vi vet jo ikke hvordan siloen vil reagere, om den nå sikres nærmere får arbeidet kan starte eller om det er trygt å gjøre det slik den står, sier Kristin Ansnes

Utover at bunnen av siloen er kollapset, vet politiet foreløpig ikke hva som er årsaken til skaden.

- Det er startet etterforskning av saken som kanskje kan avdekke dette, sier hun.