- Kalkulert indignasjon og falsk moralisering

Dick Cheney slo knallhardt tilbake mot Obamas kritikk av vanntortur.

UENIGE: Rett etter at USAs president Barack Obama holdt sin tale om nasjonal sikkerhet, holdt tidligere visepresident Dick Cheney en kraftig forsvarstale for Bush-administasjonen metoder for å bekjempe terrorisme. Foto: AFP/SCANPIX
UENIGE: Rett etter at USAs president Barack Obama holdt sin tale om nasjonal sikkerhet, holdt tidligere visepresident Dick Cheney en kraftig forsvarstale for Bush-administasjonen metoder for å bekjempe terrorisme. Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Tidligere visepresident Dick Cheney kritiserer president Barack Obama for å ha gjort USA mer sårbart for terrorangrep. Obama holdt i dag en tale der han gikk inn for en ny kurs for å bekjempe terrorisme, og der han kritiserte tidligere president George W. Bush og hans administrasjon for å ha laget lover basert på frykt.

På talerstolen hos den konservative tankesmien American Enterprise Institute forsvarte Cheney Bush-administrasjonens metoder for å bekjempe terrorisme.

- Hvis de liberale ikke er enige med noen beslutninger, og konservative ikke er enige med andre, kan det virke som at presidenten er på vei til et godt kompromiss. Men i kampen mot terrorisme er det ikke noen middelvei, og tiltak som er halvveis gjør at man er halvveis ubeskyttet, sa Cheney ifølge Politico.

- Falsk moralisering
Noe av det første Barack Obama gjorde etter at han ble president, var å forby den brutale avhørsmetoden waterboarding, som blant annet refereres til som vanntortur. Han og Dick Cheney har stått sterkt mot hverandre i diskusjonene om praksisen

- Noen sier at waterboarding var nødvendig. Jeg kunne ikke vært mer uenig. Det har vært med på å undergrave loven, sa Obama i sin tale i ettermiddag.

Cheney ba i mars om å få utlevert dokumenter om metoden fra CIA, som skulle bevise at torturen var en suksess. Dokumentene som ble utlevert holder imidlertid tilbake viktige opplysninger, påsto Cheney i dag.

- Andre dokumenter, som beskriver spesifikke planer om terrorisme som ble unngått, ble ikke en gang vurdert utlevert. Av grunner som denne administrasjonen foreløpig ikke har forklart, tror de at folket har rett til å få vite om avhørsmetoden, men ikke om innholdet i svarene, sier han.

Metoden, som også kalles simulert drukning, innebærer at fangen får helt store mengder vann over hodet mens han ligger på ryggen, og dermed får følelsen av å drukne.

- De som karakteriserer avhørsmetodene som tortur, driver med kalkulert indignasjon og falsk moralisering over metoder som er brukt mot noen få terrorister, slo Cheney tilbake med.

Obama: - Forhastet
I sin tale om nasjonal sikkerhet hevdet Obama at Bush-administrasjonen ikke hadde ivaretatt prinsippene om rettssikkerhet og frihet som ligger i den amerikanske grunnloven.

- Dessverre ble det tatt en del forhastede beslutninger. Jeg tror de var motivert av et ønske om å beskytte folket, men jeg mener også at de gjorde det de gjorde ut av frykt. I stedet for å bruke makten som ligger i våre prinsipper, satte de disse prinsippene til side som en luksus de ikke hadde råd til, sa han.

Cheney svarte med uttrykk som «du kan ikke holde bare noen terrorister med atomvåpen utenfor landet, du må holde alle terrorister med atomvåpen utenfor», og kritiserte også Obama for å ha holdt en alt for lang tale.

Han la også vekt på at administrasjonen ikke fant opp de tiltakene de satte i verk under krigen mot terroristene, og sa at det lå klart innenfor grunnloven og at det var godkjent av Kongressen, ifølge CNN.

Obama gjentok i dag at han ikke ønsker noen uavhengig kommisjon til å granske metodene som ble tillatt og brukt i «krigen mot terror», men sa også at han stolte på at saken kunne håndteres av rettssystemet. Tidligere har han sagt rett ut at flere kan bli rettsforfulgt, og Dick Cheney er blant dem.

Den tidligere visepresidenten er ingen populær mann i USA, men en ny meningsmåling fra CNN viser at 37 prosent av landets befolkning nå har et godt inntrykk av ham. Det er opp åtte prosentpoeng siden forrige måling - men fremdeles har 55 prosent av amerikanerne et dårlig inntrykk av Cheney.