Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helsedirektoratet:

- Kalkulert risiko

Også innad i grupper gjelder én-meter-regelen dersom man ikke bor sammen. Brudd på regelen innebærer risiko for smittespredning, men vi må tåle at folk møtes, mener Svein Lie i Helsedirektoratet.

AVSTAND: Regelen om avstand gjelder også innad i grupper. Svein Lie i Helsedirektoratet mener vi må tåle at folk møtes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AVSTAND: Regelen om avstand gjelder også innad i grupper. Svein Lie i Helsedirektoratet mener vi må tåle at folk møtes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Onsdag tok helseminister Bent Høie fram tommestokken for å demonstrere hvor lang en meter er. Dette fordi han ville gi befolkningen en påminnelse om at det fortsatt er viktig å holde avstand for å hindre smittespredning.

Også innad i grupper skal man holde én meter avstand til personer man ikke bor sammen med. Fagdirektør i Helsedirektoratet, Svein Lie, sier at brudd på denne regelen kan føre til smitteutbrudd som er større enn nødvendig.

- Men vi må regne med at folk møtes. Dersom det er grupper på opptil 20 personer under ordnede forhold, så kan vi ikke si at det er bekymringsfullt. Det må vi tåle at folk gjør. Det er en kalkulert risiko, som er akseptabel fordi vi må treffe hverandre også, sier han til Dagbladet.

ADVARTE FOLKET: Bent Høie demonstrerte hvor lang én meter er under onsdagens pressekonferanse. 17. juni 2020. Video: NTB Scanpix Vis mer

Bekymret

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, er bekymret.

- Jeg synes at det er bekymringsfullt at folk ser ut til å glemme å holde avstand til hverandre. Man bør oppføre seg som om man er smittet uten å vite om det, fordi det er faktisk slik at en del personer er smitteførende uten å vite at de er smittet, sier han til Dagbladet.

Forland har tidligere uttalt til Dagbladet at resultater fra ulike studier tyder på at så mye som 20 prosent av smittespredningen stammer fra presymptomatiske smittebærere.

Smitte i familier

I FHIs ferskeste ukesrapport går det fram at de har funnet smittested for 126 av de nye tilfellene i uke 24. Omkring halvparten ble smittet hjemme eller på privat arrangement, mens 27 prosent hadde ukjent smittested.

- Vi ser at det hovedsakelig er folk som lever tett på hverandre, som familier, som blir smittet. Men det forekommer også smitte på utesteder, hvor man kan ha nær kontakt med andre over tid.

- Én-meter-regelen gjelder også når man samles i grupper med personer man ikke bor sammen med. Men det er nok slik at personer som sitter i grupper i parker og på strender ikke holder tilstrekkelig avstand til hverandre. Jeg tror at det er litt krevende å få til dette.

OPPLØFTENDE FUNN: Legemiddelet deksametason kan redusere dødeligheten ved corona. Video: WHO Vis mer

Mistet kontrollen

I dagene før 12. mars oppdaget helsemyndighetene noen få tilfeller hvor de ikke lenger kunne spore opp smittestedet. Dette var en av de viktigste grunnene til at statsminister Erna Solberg innførte tiltakspakkene.

I dag har FHI registrert 4457 tilfeller med kjent nærkontakt. Det betyr at man ikke vet hvordan over 4000 av tilfellene ble smittet.

- Der har vi mye å hente. Det var en periode i første fase av epidemien at vi ikke klarte å finne smittekilden fordi det kom så mange tilfeller samtidig. Dermed tror jeg at man ga litt opp, sier Forland.

- Hva er annerledes nå?

- De siste ukene har vi hatt en mye større smittesporingsprosent enn vi hadde i fasen da det var ukontrollert smitte i befolkningen. Den gang anså vi smittespredningsrisikoen som mye større. Nå mener vi at vi har så få tilfeller at vi klarer å spore opp smittekilden til samtlige tilfeller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!