PLANLAGT:  Senterpartiets generalsekretær, Knut M. Olsen, bekrefter at partiet planla et overskudd på en halv million kroner da de gikk inn i det omstridte "Fornybar allianse"-prosjektet. Foto: Jacques Hvistendahl.
PLANLAGT: Senterpartiets generalsekretær, Knut M. Olsen, bekrefter at partiet planla et overskudd på en halv million kroner da de gikk inn i det omstridte "Fornybar allianse"-prosjektet. Foto: Jacques Hvistendahl.Vis mer

Kalkulerte med gigantoverskudd

Senterpartiet planla å tjene fett på fornybar energiprosjektet. Lenge før kraftselskapene ble kontaktet, forventet partiet et overskudd på en halv million. Til slutt fikk de 865 000 kroner til valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Allerede 10. desember 2008 hadde senterpartitoppene planene klare for hvordan de skulle skaffe sårt tiltrengte penger til neste års valgkamp.

I god tid før «Fornybar Energi»-prosjektet ble presentert for samarbeidspartnerne hadde Senterpartiet kalkulert med at dette skulle bli en melkeku for partiet.

- Bristende forutsetninger - Vi ble forespeilet et overskudd på cirka 500 000 kroner. Saken er så enkel som at vi skulle få pengene siden vi var opptatt av å løfte fornybar-satsingen i valgkampen. Dette er det jo logikk i slik jeg ser det, sier Senterpartiets generalsekretær Knut M. Olsen til Dagbladet.

De som ga penger til prosjektet ser det annerledes.

-Nei, nei, nei. Dette er komplett bristende forutsetninger, sier Helge Urstrømmen i Glommen Skog. Skogeierforeningen gikk inn med 150 000 kroner.

Eidsiva energi gikk inn med 500 000 kroner, men først ble de presentert for en skisse over hva pengene skulle gå til.

-Det ble ikke nevnt i skissen at prosjektet skulle sitte igjen med et overskudd som Senterpartiet skulle få som partistøtte, sier Inge Møller i Eidsiva.

Siden revisjonsfirmaet Ernst & Young gransker Troms Krafts bidrag til prosjektet, viser selskapet bare til sin tidligere uttalelse om at det var en forutsetning for deltakelse i prosjektet at det økonomiske tilskuddet skulle øremerkes til prosjektrapporten.
- Skjønner ikke kraftselskapene Men generalsekretær Olsen skjønner ikke hvorfor energiselskapene og Glommen reagerer så kraftig.

Han viser til at det ikke var partiet som styrte dette.

- Vi har aldri laget noe kostnadsoverslag. Det kom fra prosjektet, sier Olsen.

I prosjektgruppa satt partiets daværende generalsekretær Ivar Egeberg.

Da Dagbladet møtte ham i går, nektet han å svare på spørsmål.

Sp-veteran Steinar Dvergsdal, som ledet gruppa, skjønner ikke at energiselskapene og Glommen er overrasket over at partiet skulle sitte igjen med en halv million kroner.

- Å sitte igjen med penger er ikke noe konkret begrep. Det vare hele tiden forutsatt at dette var penger som skulle brukes på arbeid og debatt rundt dette med fornybar energi, sier Dvergsdal.

Kløver Onsdag kveld la Senterpartiet fram en oversikt over hvordan prosjektpengene er brukt.

Der går det fram at Senterpartiet bare brukte 43 202 kroner av de 909 000 kroner de fikk inn til å produsere en brosjyre og en informasjonsfilm.

865 000 kroner gikk rett i valgkampkassa.

307 741 kroner som ble gitt til prosjektet ble brukt på annonser der Senterpartiet profilerte seg på fornybar energi.

- Alt som ble annonsert i 2009 dreide seg om valgkamp, sier Olsen.

- Og på annonsene var det en tydelig senterpartikløver?

- Ja, ja. Dette var partiannonsering, sier Olsen.

Heller ikke det var helt i tråd med hvordan bidragsyterne hadde forstått prosjektet.

- Eidsiva stilte krav om at materialet ikke skulle være partipolitisk vinklet, sier Inge Møller.

Det gjorde også Troms Kraft.

«For vår del har dette hele tiden vært tenkt som et økonomisk bidrag til utarbeidelse av en faglig rapport på et viktig område for selskapet.»

«Troms Krafts retningslinjer sier at vi ikke gir pengestøtte til politiske parti», sier de i tidligere uttalelser.
Salig rot Olsen har ingen forståelse for at kraftselskapene og Glommen er misfornøyde med at pengene ble brukt til noe annet enn å lage brosjyre og film.

Han mener Senterpartiets politiske prioritering av fornybar energi kommer bidragsyterne til gode.

- Dette var ett av fire hovedbudskap i valgkampen. Så valuta eller ikke valuta for pengene. Men vi hadde jo løftet fram fornybar energi uansett, sier Olsen.

I stedet for at pengene gikk til annonsekampanjer med store grønne firkløvere hadde Urstrømmen i Glommen ventet å få ubrukte penger i retur.

- Vi stilte en ramme på 150 000 kroner til disposisjon. I det ligger det at om prosjektet bruker mindre penger så sier du fra om det. Du stikker dem ikke i egen lomme. Et salig rot. Det er bare fornavnet til dette, sier han.