Raser etter Saudi-avsløringer:

- Kall ambassadøren inn på teppet

Opposisjonspartiene ber utenriksministeren ta affære etter Dagbladets avsløringer av Saudi-Arabias aktiviteter i Norge.

OPPRØRT: SV-leder Audun Lysbakken krever at utenriksministeren kaller Saudi-Arabias ambassadør på teppet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
OPPRØRT: SV-leder Audun Lysbakken krever at utenriksministeren kaller Saudi-Arabias ambassadør på teppet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er svært alvorlig om en saudiarabisk kunstner har blitt truet til taushet i Norge. Jeg forventer at utenriksministeren vil kalle ambassadøren inn på teppet.Det sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet. Han reagerer kraftig på Dagbladets avsløring av at den saudiarabiske ambassaden i Oslo oppsøkte en saudiarabisk kunstner som deltok på Bergen internasjonale litteraturfestival (LitFestBergen) i 2019.

Fra flere kilder fikk Dagbladet bekreftet at kunstneren forsvant sporløst i flere timer, og droppet et av de planlagte arrangementene på festivalen, etter at ambassaden oppsøkte henne. PST gjennomførte flere avhør i saken.

- De hadde reist til hotellet hennes, truet henne og sagt at hun ikke skulle stille opp på noe – men i stedet reise hjem til Saudi-Arabia, sa festivalsjef Teresa Grøtan.

Saudi-Arabias ambassade i Oslo har ikke svart på Dagbladets spørsmål om saken.

Prosjektet er støttet av Dagbladets stiftelse.

UD grep inn

Dagbladet har også avslørt at UD grep inn da Saudi-Arabia ønsket at få utstedt diplomatstatus til en sikkerhetsstyrke på ti mann, som jobber for det oljerike kongedømmets ambassade i Oslo. Vaktlaget ankom Norge i juli 2018. Både UD og PST var involvert i saken, som endte med at Norge nektet å utstede diplomatvisum til ni av de ti sikkerhetsfolkene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer