Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kall meg kong George

Navnet Charles er for belastet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Prinsen av Wales vil nødig bli Kong Charles. Han vurderer å endre sitt framtidige kongenavn, for å unngå å bli forbundet med noen av Englands mer beryktede regenter.

Charles vil langt heller ta navnet etter sin bestefar og således ha tittelen George 7. Bestefaren var en høyt elsket regent i øyriket, og Charles ville nok fortrekke å ha det minnet i ryggen, framfor det langt mer beryktede Charles.

Kronprinsen av England har diskutert saken med sine venner, og flere av dem har overfor The Times bekreftet hans ønske om navnebytte.

- Navnet Charles er forbundet med så altfor mye sorg, sier en av dem.

Kong Charles ble henrettet

Prinsens navn er av mange kongelige sett som uheldig. I England bringer det først og fremst tankene hen mot Charles den første, som ble halshugget i Oliver Cromwells navn i 1649. Således er han til nå den eneste monarken som er blitt henrettet i England, og hans død ledet til at England en kort stund var republikk.

Hans sønn gjorde heller ingenting for å kaste glans på navnet. Da Charles den annen kom hjem fra eksil i 1660, ordnet han seg så mange elskerinner at folket spottende kalte ham «the Merry Monach» - den livsglade monarken.

Skotsk lyspunkt

STIVPYNTET: Og kanskje han vil pynte seg med nytt navn? Her er prinsen fotografert på vei til kronprinsen og Mette-Marits bryllup i 2001. Foto: Henning Lillegård
STIVPYNTET: Og kanskje han vil pynte seg med nytt navn? Her er prinsen fotografert på vei til kronprinsen og Mette-Marits bryllup i 2001. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Det eneste lyspunktet for prinsen må være en av skottenes ikoner, Bonnie Prince Charlie. Tronpretendenten som var kjent for sin sjarm og sitt utseende og sin krigføring mot den sittende engelske kongen. I 1746 ble hans tihengere heroisk sablet ned på Culloden utenfor Inverness. Selv slapp han unna med nød og neppe, men måtte se kongetittelen forsvinne med støtten fra krigsglade skotter. Hans tilhengere kalte ham uoffisielt Charles 3, men i de kongelige sirkler vil man aller helst glemme skottenes beseirede superhelt.

Har lov å bytte

Prinsen av Wales ble døpt Charles Philip Arthur George, og har derfor muligheten til å velge seg et annet kongenavn når en gang i framtiden vil bli nødvendig.

Når han overtar tronen vil den nye kongen møte foran et tiltredelsesråd som utgjøres av ministre og biskoper. De vil bestemme den nye kongens tittel.

Om Charles får endre kongenavn følger han en tradisjon startet av dronning Viktoria i 1837. Hun het opprinnelig Alexandrina.

Fire av de seks siste monarkene har valgt å endre sin tittel ved kroningen.

Hva synes du prins Charles bør ta som kongenavn?

ORDSMED: Prins Charles har allerede fått god trening i monarkarbeid. Her ved en tale under overtagelsen av Hong Kong i 1997.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!