NÅDELØS: Yngve Hågensen var nådeløs i sin 1. mai-tale i Levanger. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NÅDELØS: Yngve Hågensen var nådeløs i sin 1. mai-tale i Levanger. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Kaller arbeidsministeren «fadderen til jævelskapen»

Yngve Hågensen flesker til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen lot arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) gjennomgå i sin 1. mai-tale i Levanger.

Eriksson kommer fra Levanger og ble av Hågensen omtalt som «fadderen til jævelskapen», skriver Levangeravisa. Den tidligere LO-toppen viste til den politiske streiken i januar.

- LO, Unio og YS og mange andre gikk sammen i en politisk streik vi nesten ikke har sett maken til i etterkrigstid. Det var en streik mot en borgerlig regjerings politikk, den blåblå regjeringen som er den mest konservative regjeringen vi har hatt i etterkrigstiden. Demonstrasjonen samlet ikke titusener, men hundretusener landet over. Ikke minst her i Nord-Trøndelag, hvor fadderen til jævelskapen kommer fra, sa Hågensen.

Støre til angrep Også Støre gikk ut mot de blåblå i dag.

I sin første 1. mai-tale som Ap-leder angrep Jonas Gahr Støre regjeringen og manet til solidaritet med båtflyktninger på Middelhavet og arbeidstakere i Norge.

I strålende solskinn på Torgallmenningen i Bergen fredag snakket Arbeiderparti-lederen om et ustabilt Midtøsten og båtflyktningene i Middelhavet. Støre siterte Martin Tranmæl som sa at «vi skal ha beina plantet i norsk jord, men ansiktet vendt utover».

Støre gjentok partiets krav om at Norge må ta imot 10 000 flyktninger fra Syria, og fikk applaus fra de mange frammøtte. Enda mer applaus fikk han da han sa at Norge må anerkjenne Palestina som stat.

Arbeidsmiljøloven Støre angrep også en regjering han mener prioriterer skattekutt for de rikeste, tar ressurser fra de svakeste og som vil svekke arbeidstakeres rettigheter.

- Vi har en regjering som prioriterer milliardærene framfor arbeidsløse, sa Støre og viste til at for første gang på ti år er arbeidsledigheten på over fire prosent.

- Det er alvorlig for dem som rammes og for oss som fellesskap, sa Arbeiderparti-lederen.

Han sa at Arbeiderpartiet skal kjempe hver dag for å forsterke, ikke svekke arbeidsmiljøloven.

- Om vi inntar regjeringskontorene i 2017, skal vi fjerne loven om midlertidige ansettelser før arbeidsministeren har hengt fra seg frakken eller om det er en hun, har hengt fra seg kåpa, sa Støre.

I toget gikk Jonas Gahr Støre under hovedparolen «Bergen by. Arbeiderstyrt på ny!».

- Bergen er veldig viktig. All vestavind starter i vest, og Bergen starter ofte nye trender, sa Støre til NTB før talen.

(NTB)