STÅR PÅ SITT: Nord-Korea ser ut til å ta seg god tid på atomnedrusningen som de har lovet de skal gjennomføre. Spørsmålet er når det skal skje. Her er Nord-Koreas leder Kim Jong-un på fabrikk-besøk tirsdag denne uka. Foto: KCNA / NTB scanpix
STÅR PÅ SITT: Nord-Korea ser ut til å ta seg god tid på atomnedrusningen som de har lovet de skal gjennomføre. Spørsmålet er når det skal skje. Her er Nord-Koreas leder Kim Jong-un på fabrikk-besøk tirsdag denne uka. Foto: KCNA / NTB scanpixVis mer

Nord-Korea:

Kaller atom-forslag «gangster-aktig»

Nord-Korea ser ut til å ikke bry seg om USAs utålmodighet.

Siden Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump møttes i Singapore i juni, har amerikanerne gått og ventet på at nordkoreanerne skal begynne med det de ble enige om på møtet:

At Nord-Korea skal «arbeide for full kjernefysisk nedbygging på Koreahalvøya»

Konflikten mellom landene stilnet etter toppmøtet, men amerikanerne skal ifølge CNN være utålmodig. De krever handling, ikke bare ord.

«Gangster-aktig»

TV-kanalens kilder er diplomater i toppstillinger med innsyn i saken. Ifølge dem skal USA gjentatte ganger ha sendt forslag til hvordan Nord-Korea skal kvitte seg med atomvåpnene. Alle forslagene har blitt avvist, skriver CNN.

USA skal ha kommet med spesifikke forslag til når og hvordan Nord-Korea kan starte atomnedrustningsprosessen slik at den blir «fullverdig», forteller kildene. De skal også ha sendt en tidslinje om når en kan se for seg start og slutt.

Så lettvint er det ikke å få med seg nordkoreanerne, skal vi tro CNNs kilder.

Nord-Korea har avslått samtlige forslag og mente de var «gangster-aktig», forteller en av kildene.

Ingen konkret plan

Det at det foreløpig ikke har blitt satt i gang en prosess rundt atomnedrustning er imidlertid ikke noe sjokk. Resultatet av toppmøtet i juni ble et lite dokument som verken inneholdt tidsramme eller konkrete avtaler om hvordan Nord-Korea skal jobbe for en «full kjernefysisk nedbygging på Koreahalvøya».

To uker etter den historiske avtalen skal det ha vært «full aktivitet» ved Nord-Koreas atomanlegg.

LETTE:: Dagbladet ble nektet inngang til luksushotellet St. Regis i Singapore, men en ansatt fortalte at han var glad for at Kim Jong-un dro. Samtidig fikk Dagbladet komme inn på et annet luksushotell i byen. Hotellet Donald Trump oppholdt seg på. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Møtet førte i det minste til at ordkrigen mellom Kim og Trump ble til fred, til verdenssamfunnets store glede.

USA krever at Nord-Korea gir fra seg alt av atomvåpen, helst så fort som mulig. De har også sagt at de ikke kommer til å lette på alle sanksjonene før alt av atomvåpen er borte fra nordkoreansk jord. Nord-Korea ønsker derimot at å ta skritt for skritt og at sanksjoner skal fjernes gradvis i gjensidighet.

Foreløpig har de ikke kommet noen vei.

Møtes mandag

Men også nordkoreanere er utålmodig i denne saken. Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skriver Nord-Korea søndag rettet kritikk mot Soul hvor de mener at de har «høstet få frukter» av avtalen de signerte. I april møttes Sør-Koreas president Moon Jae-in og Kim Jong-un for første gang. Der ble de enige om full atomnedrustning og en slutt på Koreakrigen.

Nord-Korea vil ha slutt på sanksjonene og ønsker derfor fortgang i saken. Nord-Korea er et av verdens fattigste land og store deler av befolkningen er underernært.

Mandag møter toppdiplomater fra Sør-Korea og Nord-Korea for å diskutere fredsavtalen.

PROMOTERTE SAMARBEIDET: Før Donald Trump steg opp på scenen under pressekonferansen tirsdag morgen, viste han en promoteringsvideo til pressen. Videoen hadde han gitt til Kim Jong-un under forhandlingene, og er laget av det amerikanske filmselskapet Destiny Pictures. Video: AP Vis mer

Vurderer ny avgjørelse

I Washington vurderer de å ta en «dristig avgjørelse» i saken om atomnedrustning: Å gå med på Kim Jong-uns ønske, ifølge en kilde CNN har snakket med. Ifølge kilden skal USA være villige til å fjerne kravet om at atomvåpen også skal fjernes på kort sikt, og at det heller gjøres på langt sikt.

CNN har forsøkt å få kommentar fra Trump-administrasjonen på denne påstanden uten å lykkes.

Kim Jong-un er fortsatt bekymret for at de ikke får sikkerhetsgarantier fra USA, skriver den amerikanske TV-kanalen.

Torsdag sa USAs sikkerhetsrådgiver John Bolton at USA ikke kommer til å lette på sanksjonstrykket, og at det er noe de overhodet ikke vurderer.

- Vi kommer ikke til å gi oss før vi ser konkrete nedrustningsframskritt, fortsatte han.

Anklager

Torsdag denne uka anklagde Nord-Korea USA for å sabotere atomnedrustningen. I uttalelsen fra Nord-Korea heter det at USA «fornærmer sin motpart og kaster kaldt vann på våre helhjertede forsøk på å bygge tillit».

Videre skriver det nordkoreanske utenriksdepartementet at tillit er en forutsetning for å oppfylle målsettingene til USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Det gjelder blant annet i sikkerhetsgarantien nevnt over.