Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaller atom-trusselen fra Iran en «hype»

Det er ingen bevis på at Iran snart vil ha atomvåpen, sier leder i det internasjonale atomenergibyrået.

International Atomic Energy Agency IAEA Director General Mohamed ElBaradei attends a board of Governors meeting at Vienna's UN headquarters June 15, 2009.  REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA POLITICS ENERGY)
International Atomic Energy Agency IAEA Director General Mohamed ElBaradei attends a board of Governors meeting at Vienna's UN headquarters June 15, 2009. REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA POLITICS ENERGY) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Avtrappende leder i det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) Mohamed ElBaradei, kaller reddselen for at Iran skal skaffe seg atomvåpen oppskrytt. Han mener det ikke er bevist at landet vil skaffe seg atomvåpen i nærmeste framtid.

- På mange måter tror jeg denne trusselen er hypet, sa ElBaradei, som går av som leder av IAEA 1. desember, i et intervju med Bulletin of the Atomic Scientists.

- Ja, det er grunn til å være bekymret over Irans framtidige intensjoner, og Iran må åpne opp for mer innsyn fra IAEA og det internasjonale samfunnet. Men forestillingen om at Iran kan ha atomvåpen når vi våkner i morgen er en forestilling som ikke støttes av de fakta vi har sett til nå, sa han til det Chicago-baserte magasinet.

Dialog viktig
ElBaradei mener likevel at det er viktig å få igang dialog mellom Teheran og Washington bygge tillit og normalisere forholdet.

- Dette er ikke et populært synspunkt. Jeg blir beskyldt for å politisere bevisene. Når det gjelder Iran så har jeg både fått høre at jeg må passe mine egne saker, for jeg er bare en tekniker. Og andre ganger får jeg høre at jeg er vokteren av ikkespredningsavtalen, noen ganger av de samme folkene som ber meg passe mine egne saker, sier han.

Iran vil ha samtaler
Tidligere i dag kom det melding om at iranske myndigheter faktisk vil gjenoppta samtaler om landets atomprogram.

Den iranske forhandlingslederen Saeed Jalili opplyser til TV-kanalen al-Alam at regjeringen har utarbeidet et oppdatert forslag til løsning på striden om atomprogrammet, og at samtalene nå kan fortsette.

Barack Obama har tidligere krevd at samtaler må gjenopptas i løpet av september. Iranerne har fått tilbud om handelsfordeler hvis de går med på å stanse sin anriking av uran, samtidig som de trues med strengere sanksjoner hvis de ikke godtar nye samtaler.

Den iranske regjeringen insisterer på at formålet med atomprogrammet kun er å produsere energi, men mange andre land frykter at Iran i hemmelighet forsøker å lage atomvåpen.

Mohamed ElBaradei slutter om kort tid som leder i IAEA. Japaneren Yukiya Amano tar over jobben fra 1. desember.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!