Kaller atom-trusselen fra Iran en «hype»

Det er ingen bevis på at Iran snart vil ha atomvåpen, sier leder i det internasjonale atomenergibyrået.

International Atomic Energy Agency IAEA Director General Mohamed ElBaradei attends a board of Governors meeting at Vienna's UN headquarters June 15, 2009.  REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA POLITICS ENERGY)
International Atomic Energy Agency IAEA Director General Mohamed ElBaradei attends a board of Governors meeting at Vienna's UN headquarters June 15, 2009. REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA POLITICS ENERGY) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Avtrappende leder i det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) Mohamed ElBaradei, kaller reddselen for at Iran skal skaffe seg atomvåpen oppskrytt. Han mener det ikke er bevist at landet vil skaffe seg atomvåpen i nærmeste framtid. - På mange måter tror jeg denne trusselen er hypet, sa ElBaradei, som går av som leder av IAEA 1. desember, i et intervju med Bulletin of the Atomic Scientists. - Ja, det er grunn til å være bekymret over Irans framtidige intensjoner, og Iran må åpne opp for mer innsyn fra IAEA og det internasjonale samfunnet. Men forestillingen om at Iran kan ha atomvåpen når vi våkner i morgen er en forestilling som ikke støttes av de fakta vi har sett til nå, sa han til det Chicago-baserte magasinet.

Dialog viktig ElBaradei mener likevel at det er viktig å få igang dialog mellom Teheran og Washington bygge tillit og normalisere forholdet.

- Dette er ikke et populært synspunkt. Jeg blir beskyldt for å politisere bevisene. Når det gjelder Iran så har jeg både fått høre at jeg må passe mine egne saker, for jeg er bare en tekniker. Og andre ganger får jeg høre at jeg er vokteren av ikkespredningsavtalen, noen ganger av de samme folkene som ber meg passe mine egne saker, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer