Donald Trump:

Kaller basket-far utakknemlig og sier sønnen burde blitt værende i fengsel

Donald Trump synes ikke egne involveringer blir verdsatt av faren til basketspiller som ble pågrepet for butikktyveri i Kina.

RASER: - Jeg burde ha latt dem være igjen i fengsel, skrev Trump på Twitter om de tre basketspillerne som ble pågrepet i Kina. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Scanpix
RASER: - Jeg burde ha latt dem være igjen i fengsel, skrev Trump på Twitter om de tre basketspillerne som ble pågrepet i Kina. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nok en gang fyrte Donald Trump seg opp på Twitter. Bakgrunnen til utbruddet denne gangen var at han ikke følte at hans involvering i arbeidet med å få tre basketballspiller hjem fra Kina ble verdsatt.

- Nå som de tre basketballspillerne har reist fra Kina og blitt reddet fra flere år i fengsel, vil ikke LaVar Ball (faren til én av spillerne) akseptere det jeg gjorde for dem, og hevder at tyveri ikke er noen stor greie, skrev Trump på Twitter søndag kveld og la til:

- Jeg burde ha latt dem være igjen i fengsel!

Butikktyveri

7. november ble tre basketspillere fra UCLA-universitetet nektet hjemreise av kinesiske myndigheter, etter å ha besøkt landet i forbindelse med UCLAs sesongåpning i Shanghai.

I Hangzhou ble LiAngelo Ball, Cody Riley og Jalen Hill pågrepet av kinesisk politi og anklaget for å ha stjålet solbriller fra en Louis Vuitton-butikk. Spillerne ble løslatt mot kausjon, men det var fryktet at de måtte bli værende i landet i én til to uker.

Det var før Trump tok grep, ifølge ham selv.

- Tror dere at de tre UCLA-spillerne vil takke president Trump? De lå an til å få 10 års fengselsstraff, ble det skrevet med Trumps Twitter-profil onsdag forrige uke.

Neste dag påberopte Trump seg æren for å ha sikret at basketspillerne fikk lov til å reise hjem til USA.

- Til alle de tre UCLA-spillerne: Vær så god, gi en stor takk til president Xi Jinping som gjorde løslatelsen mulig og HA ET GODT LIV, skrev han og fulgte opp med noen visdomsord:

- Men vær forsiktig, det finnes mange fallgruver langs livets kronglete vei.

. Dumt: - Det vi gjorde var dumt, det er ikke noe mer å si om det, sa Jalen Hill (t.h) under en pressekonferanse. F.v. Codey Riley og LiAngelo Ball. Foto: Lucy Nichelson / Reuters / NTB Scanpix
. Dumt: - Det vi gjorde var dumt, det er ikke noe mer å si om det, sa Jalen Hill (t.h) under en pressekonferanse. F.v. Codey Riley og LiAngelo Ball. Foto: Lucy Nichelson / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Beklaget

Vel hjemme på amerikansk jord beklaget spillerne for det de hadde forårsaket, og takket Donald Trump for å ha hjulpet dem med å komme seg hjem.

- Det vi gjorde var dumt, det er ikke noe mer å si om det, sa Jalen Hill.

- Jeg vil takke president Trump og amerikanske myndigheter for at dere tok dere tid til å hjelpe oss. Vi setter stor pris på det, sa Cody Riley.

Ordkrig

Men det som kunne ha vært enden på visa, utartet til å bli en offentlig konflikt da den tredje spillerens far, LaVar Ball, bestred hvor avgjørende Trumps involvering var.

I et intervju med ESPN ble han spurt om Trumps rolle i saken, hvorpå Ball hevdet at mange ønsker å ta æren for arbeidet med å få sønnen til USA.

- Hvem? Hvorfor var han der? Ikke prøv å fortelle meg noe. Alle vil ha det til å virke som om han hjalp dem, sa Ball.

Men han stoppet ikke der. I tillegg til å bestride Trumps involvering, snakket han også ned alvorlighetsgraden av sønnens ugjerninger.

- Jeg har sett mye verre ting enn at en fyr stjeler noen briller. Sønnen min har bygget opp nok karakter til at én feilvurdering skal kunne definere ham, sa Ball i intervjuet med ESPN Friday.

FAR: LaVar Ball er faren til LiAngelo Ball. Foto: Anthony Wallace / AFP / NTB Scanpix
FAR: LaVar Ball er faren til LiAngelo Ball. Foto: Anthony Wallace / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Irritert Trump

Uttalelsene gikk ikke upåaktet hen i Det hvite hus. Søndag kveld tok Trump til Twitter for å få ut noe av irritasjonen knyttet til Balls utspill.

I tillegg til å skrive at han skulle latt spillerne forbli i fengsel, var han også tydelig irritert over at Ball ikke tok tyverianklagene på alvor.

- Butikktyveri er veldig alvorlig i Kina, som det også bør være (5 til 10 år i fengsel), men ikke for LaVar Ball. Skulle ha ventet til neste Kina-besøk før jeg fikk LiAngelo løslatt.

- Kina fortalte dem hvorfor de ble løslatt. Veldig utakknemlig, skrev Trump.

Suspendert

Dessverre for sønnen LiAngelo, ser det ut til å ta tid før han kan spille basketball igjen. For etter at butikktyveriet i Kina ble kjent, valgte UCLA å suspendere de tre involverte basketspillerne.

Hovedtrener Steve Alford sa at de vil forbli suspendert på ubestemt tid, og at de ikke vil bli involvert i noen av lagets reiser eller treninger.

- De må gjøre seg fortjent til en ny sjanse, sa han ifølge Sports Illustrated.

LiAngelo Ball er for øvrig ikke det eneste baskettalentet i Ball-familien. Hans eldre bror, Lonzo, spiller for NBA-laget LA Lakers. Men i stedet for å signere en luksuriøs avtale med store sponsorer som Nike, Adidas eller Under Armour, valgte han heller å lansere sitt eget skomerke sammen med sin far, ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer