Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambulanseflykrisa

Kaller Bent Høie inn på teppet

Alle advarsler ser ut til å ha slått til: Nok en gang er det full krise i ambulanseberedskapen.

SATT PÅ BAKKEN: Fem av de nye Beech B250 ambulanseflyene til Babcock er satt på bakken etter tekniske uregelmessigheter. Foto: BSAA / NTB scanpix
SATT PÅ BAKKEN: Fem av de nye Beech B250 ambulanseflyene til Babcock er satt på bakken etter tekniske uregelmessigheter. Foto: BSAA / NTB scanpix Vis mer

Fem av Norges elleve operative ambulansefly står på bakken med tekniske problemer.

Basene i Tromsø og Bodø er nå sammen med dagflyet fra Alta ute av beredskap, ifølge Luftambulansetjenesten HF.

Operatøren Babcock som overtok ansvaret for ambulanseflytjenesten i sommer, innrømmet på en pressekonferanse i dag at de ennå ikke vet hva som er årsaken til problemene som gjør flyene vanskelige å styre ved landing.

Helsepersonell frykter at liv kan gå tapt om problemene fortsetter.

Nå krever SV en umiddelbar redegjørelse fra helseminister Bent Høie. De har sendt et brev til statsråden der de ber ham komme til Stortinget snarest.

- Vi kaller nå helseministeren inn på teppet på Stortinget mandag, og krever full redegjørelse, sier nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Må svare uansett

Han kommer ikke til å ta nei for et nei:

Hvis regjeringen nekter å stille for å redegjøre kommer vi til å forlange å få bruke ordningen med å ta opp en sak «ved møtets slutt» under stortingsmøtet mandag, skriver SV i en melding.

– Orienteringen fra Babcock er lite tillitvekkende og svært urovekkende. De evner ikke å levere. Begge basene i Nord-Norge er ute av drift. Ansvaret for denne kollapsen er og blir Høies verk. Det var han som satt denne avgjørende delen av akuttberedskapen i spill, mot alle faglige råd. Nå ser vi resultatet, beredskapen i nord er nå i en alvorlig krise, sier Knag Fylkesnes.

MÅ SVARE: SV vil kreve at Bent Høie svarer på spørsmål om ambulansekrisen i morgen. Foto: NTB Scanpix
MÅ SVARE: SV vil kreve at Bent Høie svarer på spørsmål om ambulansekrisen i morgen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Babcock har heller ikke før de fem flyene ble satt på bakken klart å levere i tråd med kontrakten. Det er satt inn en rekke tiltak for å sikre beredskapen - blant annet et helikopter fra Forsvaret.

Helseminister Bent Høie sier til Dagbladet at helseforetaket har klart å løse alle sine akuttoppdrag også i den vanskelige situasjonen i helga.

- Inntil de fem flyene av tekniske årsaker ble tatt ut, var beredskapen i Troms og Finnmark over 100 prosent, fordi regjeringen har satt inn ekstra ressurser, sier han også.

SV frykter likevel at innbyggerne i nord ikke får det de har krav på.

«Situasjonen blir mer og mer alvorlig og vi hører om syke barn og voksne som får ambulansetjenester altfor seint. VI frykter at dette representerer en senket standard for enkelte deler av befolkningen", heter det i brevet til helseministeren.

- Vil gå liv

Også medisinsk personell er bekymret.

- Fortsetter det slik, så kommer det til å bli dødsfall. Det kommer til å gå liv. Fleksibiliteten forsvinner, sier en svært opprørt Jan Eggesvik.

Han er spesialist i allmennmedisin og har vært lege i Finnmark siden 80-tallet. Nå er han kommuneoverlege i Gamvik, lengst nord i fylket.

Etter at nyheten om at fem av Babcocks nye ambulansefly tas ut av tjeneste grunnet tekniske uregelmessigheter kom, har bekymringene hans for pasientene økt kraftig.

- Når en slik ressurs forsvinner, bli ringvirkningene enorme. Jeg har selv vært med på å sende pasienter i ambulanse som har kjørt bak brøytebil og over tre fjelloverganger. Turen var 34 mil. Det er enorme avstander her oppe, men folk skjønner ikke hvor alvorlig dette rammer oss, sier Eggesvik.

Varslet i går

KREVER SVAR: Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: NTB Scanpix
KREVER SVAR: Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også kommuneoverlege i Vadsø, Britt Larsen Mehmi er bekymret:

- Jeg fikk vite dette i går morges, i det jeg var i ferd med å gå på vakt i Vadsø. Det er bekymringsfullt med melding om så omfattende tekniske problemer med de nye flyene, sier hun.

Mehmi minner om at feilen som gjør at flyene settes på bakken ble oppdaget allerede i august.

- Jeg sitter i styret i Finnmark legeforening, vi har hatt kontakt med både Babcock og Luftambulansetjenesten HF jevnlig for det er viktig for oss å få mest mulig informasjon. Da har vi hele tiden fått forsikringer om at det går bra, det går framover. Dette har de sagt helt siden 1. august. Og nå er vi likevel her at de må sette fem fly på bakken. Det er ikke veldig tillitsvekkende. Vi har en veldig uforutsigbar luftambulansetjeneste og dette var en tjeneste vi har kunnet ta for gitt i alle år, sier hun.