I NEW YORK: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) er i New York for å lede den norske delegasjonen under FNs kvinnekommisjon. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I NEW YORK: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) er i New York for å lede den norske delegasjonen under FNs kvinnekommisjon. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

Kaller Den katolske kirke og konservative, muslimske land hyklerske

Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) taler Roma midt imot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW  YORK (Dagbladet): I dag holder hun innlegg i FNs kvinnekommisjon i New York.

- Verdensbanken sier at vold mot kvinner et et større problem enn hiv, aids, malaria, kreft og trafikkulykker til sammen. Det er et folkehelseproblem av gigantisk omfang, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Hun vil ikke pakke inn budskapet i diplomatiske vendinger.

- Hykleri - Vold mot kvinner handler ikke om kultur, religion eller sånne ting. Det handler om mangel på anerkjennelse av kvinners rettigheter, om maktmisbruk, om manglende likestilling, og om en god dose hykleri. Den store moralske krisa i verden er ikke at kvinner bestemmer over sin egen seksuelle aktivitet, men at de ikke får gjøre det.

Hun mener konsekvensen er at millioner av kvinner dør årlig, og at jenter lider fordi de ikke får samme rettigheter som gutter.

- Det er dessverre mange konservative politikere og land som tradisjonelt har nektet kvinner rett til selvbestemmelse og deltakelse. Blant annet er Vatikanet veldig sentrale. Selv om de bare er observatør i FN, har de et veldig effektivt arbeid for å slå tilbake rettigheter som er oppnådd og hindre at vi kommer videre. De er i en allianse med blant annet Iran, Saudi-Arabia, Russland, Nicaragua og Malta, sier Thorkildsen.

Ifjor ble ikke kvinnekommisjonen enige om en felles erklæring, og statsråden håper abdiseringen til pave Benedikt XVI kan bidra til endring.

Norske problemer Men også i likestilte land som Norge er mellom 75 000 og 150 000 personer berørt av kvinnevold, ifølge undersøkelser.

- Dels handler det om at vi ikke er fullt ut likestilt. Vi må endre kjønnsrollemønsteret som bidrar til maktulikhet, og bidra til at kvinner får en inntekt som gjør at de kan velge noe annet hvis de er i et voldelig forhold, sier statsråden.