Atomvåpen:

Kaller dette en «advarsel»

- Atomvåpnene er tilbake, helt soleklart. Da endrer dynamikken seg, også for amerikanerne, sier norsk ekspert om nye bilder.

ATOMVÅPEN: Om bord på den amerikanske ubåten «USS Tennessee», fremst i bildet, er det ballistiske atommissiler. Den siste tida har USA tilsynelatende gjort det til et poeng å vise fram disse kapabilitetene. Foto: Amerikanske myndigheter

ATOMVÅPEN: Om bord på den amerikanske ubåten «USS Tennessee», fremst i bildet, er det ballistiske atommissiler. Den siste tida har USA tilsynelatende gjort det til et poeng å vise fram disse kapabilitetene. Foto: Amerikanske myndigheter

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For fjerde gang siden oktober har USA gjort et poeng ut av å vise fram sine militære muskler, og i særdeleshet sine mest destruktive kapabiliteter:

Atomvåpnene.

Seinest denne uka skjedde da igjen. Da publiserte den amerikanske marinen et bilde av ubåten «USS Tennessee», en atomdreven ubåt som er utstyrt med ballistiske atommissiler.

Den australske nettavisa News beskriver publiseringen som «uvanlig» og bildet som en «advarsel» til Xi Jinpings Kina og Vladimir Putins Russland.

OVER ÈN BILLION: Vladimir Putin vil bruke omtrent 30 prosent av Russlands budsjett på forsvar og sikkerhet. Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror ikke det er bærekraftig over tid. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

Kan være signal

NTNU-professor Jo Jakobsen, ekspert på internasjonale relasjoner, ville ikke ha brukt akkurat de ordene, men mener bildet kan være et signal fra amerikanske myndigheter.

- Vi er godt inne i en kamp om kontroll på havene, og dette kan godt være et signal fra amerikanerne om at de er klare for den kampen, sier Jakobsen til Dagbladet.

Hvorvidt signalet er rettet mot enkeltland, er uklart, men det er helt klart hvilke land USA anser for å være sine største motstandere:

- Rangeringen er klar: Det er Kina på topp, etterfulgt av Russland, sier NTNU-professoren.

Russlands president sa i et møte onsdag 7. desember at atomtrusselen er økende. Vis mer

Viktig del

«USS Tennessee» er en av i alt 18 såkalte Ohio-klasse ubåter. Alle er drevet av atomreaktorer, og kan tilbringe svært mye tid under vann.

I gjennomsnitt er ubåtene på sjøen 77 dager av gangen, ifølge den amerikanske marinen. Ubåtene er også svært stillegående.

Det vil med andre ord si at de kan bevege seg over hele verden uten å bli oppdaget.

Derfor er også ubåtene en viktig del av USAs atomarsenal, forteller NTNU-professor Jakobsen:

- USA og mange andre atomland har en såkalt atomtriade: De har atomvåpen til sjøs, på land og i lufta. Disse ubåtene er en viktig del av triaden. Hvis alt annet går galt, er det disse ubåtene som skal bidra til å avskrekke motstandere og i verste fall slå til, sier han.

SKÅLER: Torsdag møtte Russlands president Valdimir Putin flere russiske offiserer under en prisutdeling i Kreml. Under en kort tale, skåler presidenten etter å ha sagt at han ikke kommer til å stoppe angrepene mot ukrainsk infrastruktur. Video: Ivan Larsson / NTB. Vis mer

- Dynamikken endrer seg

Å vise fram disse kapabilitetene, har ikke blitt prioritert av amerikanske myndigheter i nyere tid. Nå kan det virke som om dette er i ferd med å endre seg.

- Det er et tegn på at atomvåpen fremdeles er høyst relevant, noe de for så vidt ikke var i like stor grad for 10, 15 år siden. Amerikanerne er militært overlegne konvensjonelt sett, og har dratt god nytte av å nedtone rollen til atomvåpen i mange år. Nå har de nok et større behov for å børste støv av noen av doktrinene og planene, sier Jakobsen.

Årsakene til det, er sikkerhetssituasjonen i verden.

- Russland har invadert Ukraina og bruker i realiteten atomvåpen som et slags skjold. Om noen år regner man med at Kina kommer til å sitte med cirka 1000 atomvåpen. Atomvåpnene er tilbake, helt soleklart. Da endrer dynamikken seg, også for amerikanerne, sier professoren.

Det er likevel ikke slik at amerikanske myndigheter, ved å publisere bildene av sine atomdrevne ubåter, «røper» noe veldig hemmelig.

- Hovedoppgaven er jo å ikke bli oppdaget, men alle USAs motstandere vet jo om disse ubåtene og deres kapabiliteter. De fleste av dem ligger til kai til enhver tid, men de har alltid noen til sjøs. Grunnen til det er nettopp at USA alltid skal kunne ha noen kapabiliteter igjen, hvis de blir angrepet, sier Jakobsen.

RUSSLAND: 5. desember ble det meldt om en eksplosjon ved eller på Engels flybase i Saratov-regionen i Russland. Det er rundt 46 mil i luftlinje fra grensa til Ukraina. Video: Planet Labs Vis mer

- Levninger fra kald krig

Atomvåpnenes hovedfunksjon er den samme i dag som den var under den kalde krigen, forteller NTNU-professoren:

- Dette er levninger fra den kalde krigen. Fortsatt er hovedfunksjonen til atomvåpnene avskrekking, sier han.

På det aktuelle bildet er det også en britisk ubåt, som har mange av de samme egenskapene som den amerikanske ubåten. I likhet med amerikanerne, har britene også én ubåt ute til sjøs til enhver tid.

- Det kan hende at britene vil signalisere at de fortsatt er en atommakt. Etter den kalde krigen, rustet britene ned, og har bare atomvåpen om bord på ubåter, sier Jakobsen.

Det siste bildet er tatt et sted i Atlanterhavet.

De tre foregående bildene som er blitt publisert siden oktober, ble tatt i Arabiahavet, Indiahavet og ved Gibraltar, der Middelhavet møter Atlanterhavet.

- Vi skal være veldig klar over havene som kamperana framover, først og fremst diplomatisk og økonomisk. Det blir en kamp om langsiktig kontroll, og for å hindre motparten kontroll, sier Jakobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer