Storbritannia

Kaller drapet terrorisme

Britisk politi beskriver drapet på den konservative toppolitikeren David Amess (69) som en terrorhandling med mulige bånd til «islamistisk ekstremisme».

DREPT: Den konservative britiske politikeren, David Amess, ble drept fredag. Politiet beskriver nå hendelsen som terrorisme. Foto: NTB
DREPT: Den konservative britiske politikeren, David Amess, ble drept fredag. Politiet beskriver nå hendelsen som terrorisme. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): En 25 år gammel mann ble pågrepet på åstedet og er siktet for drapet.

Den politiske veteranen Amess, som har sittet i det britiske parlamentet siden 1983, døde etter å ha blitt knivstukket flere ganger under et møte med velgere i hjemdistriktet i Essex fredag. Han etterlater seg kone og fem barn.

Drapet ryster Storbritannia og støtteerklæringer har strømmet inn fra alle sider av politikken.

Hendelsen skjer bare fem år etter at et annet britisk parlamentsmedlem, Jo Cox, ble drept.

- Islamistisk ekstremisme

Motivet til 25-åringen, som er pågrepet for drapet, er ennå ikke helt klart, men politiet definerer hendelsen som terrorisme.

- Den tidlige etterforskningen har avdekket en potensiell motivasjon knyttet til islamistisk ekstremisme, heter det i en uttalelse fra politiet natt til lørdag, ifølge The Guardian.

Samtidig opplyser politiet at de tror mannen har handlet alene, og ingen andre er etterlyst i saken.

Amess holdt et møte for velgerne i valgdistriktet sitt i en kirke da han ble angrepet fredag morgen. Politi og ambulansepersonell skal ha kommet til stedet i løpet av få minutter.

- Da de ankom, fant de Sir David Amess, som var påført flere skader. Det var en vanskelig hendelse, men våre betjenter og ambulansepersonell jobbet ekstremt hardt for å redde ham. Tragisk død han på stedet, sier politisjef i Essex, Ben Julian Harrington på en pressekonferanse.

Innenriksminister i Storbritannia, Priti Patel, beordret umiddelbart en gjennomgang av sikkerheten rundt landets folkevalgte.

Statsminister Jonas Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl besøkte Kongsberg. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV. Vis mer

- Innenriksministeren har bedt alle politistyrker om å gjennomgå sikkerhetsopplegget for parlamentsmedlemmer med umiddelbar effekt, heter det i en uttalelse.

- Dypt sjokkert

Minneord, støtteerklæringer og kondolanser strømmer nå inn fra hele det politiske landskapet. Amess var en backbencher gjennom alle sine 38 år i parlamentet, og mange legger nå vekt på noen av sakene han kjempet spesielt for - blant annet dyrerettigheter og bedre behandling mot endometriose.

- Jeg er dypt sjokkert. Mer enn alt annet var han en av de snilleste, hyggeligste og mest skånsomme menneskene i politikken. Han har også et enestående rulleblad med å få vedtatt lover som hjelper de mest sårbare, sier statsminister Boris Johnson i et TV-intervju.

- Dette er en mørk og sjokkerende dag. Hele landet vil føle det akutt, kanskje enda mer fordi vi hjerteskjærende nok har vært her før, sier lederen for det britiske arbeiderpartiet, Keir Starmer i en uttalelse.

Også de to tidligere statsministrene Theresa May og Tony Blair er sjokkerte.

- Sjokkert og forferdet

- Det er hjerteskjærende å høre om at Sir David Amess er død. En skikkelig mann og velrespektert parlamentsmedlem drept i sitt eget lokalmiljø mens han utførte sine sine offentlige plikter. En tragisk dag for demokratiet. Mine tanker og bønner går til Davids familie, skriver May på Twitter.

- Jeg er sjokkert og forferdet over drapet på David Amess. Min dypeste medfølelse og kondolanser går til kona hans Julia og hele familien. David og jeg kom inn i parlamentet sammen i 1983. Selv om vi tilhørte motsatte sider i politikken, var han alltid høflig, skikkelig og en virkelig godt likt kollega som var respektert i hele parlamentet. Det er en fryktelig og trist dag for demokratiet vårt, skriver Blair på Twitter.

Like før Brexit-avstemningen i 2016 ble den britiske Labour-politikeren, Jo Cox drept like før hun skulle ha et liknende møte med sine velgere. Det førte til en opptrapping av sikkerheten rundt britiske politikere.

- Så feigt

Etter drapet fredag, tvitret Cox' enkemann, Brendan Cox:

- Å angripe våre folkevalgte er et angrep på selve demokratiet. Det er ingen unnskyldning, kan ikke rettferdiggjøres. Det er så feigt som det kan få blitt, skriver han.

I 2010 ble et annet parlamentsmedlem, Stephen Timms fra Labour, knivstukket på et møte med velgere av en student, som skal ha blitt radikalisert, skriver The Guardian. I 2000 ble Andrew Pennington, som var rådgiver for parlamentsmedlemmet Nigel Jones, drept. Det skjedde da han forsøkte å beskytte Jones mot en mann som angrep ham med sverd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer