Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump langer ut mot James Comey

Kaller eks-FBI-sjefen «slimål» og antyder at han bør kastes i fengsel

Eks-FBI-direktøren stiller i stort intervju.

IKKE PÅ GOD FOT: President Donald Trump og tidligere FBI-direktør James Comey har ligget i ordkrig med hverandre siden sistnevnte fikk sparken i fjor vår. Foto: Evan Vucci, Andrew Harnik / AP / NTB Scanpix
IKKE PÅ GOD FOT: President Donald Trump og tidligere FBI-direktør James Comey har ligget i ordkrig med hverandre siden sistnevnte fikk sparken i fjor vår. Foto: Evan Vucci, Andrew Harnik / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ordkrigen mellom Donald Trump og James Comey nådde i dag nye høyder. I flere tvitringer langer presidenten ut mot den tidligere FBI-direktøren.

«Sleipe James Comey, en mann som alltid kommer dårlig ut (han er ikke smart!), vil bli husket som den VERSTE FBI-direktøren i historien, med god margin!» skriver Trump.

I andre tvitringer får den sparkede direktøren attesten «slimål», «lekkasjemaker» og «løgner».

Aktuell med bok

Comey er aktuell med selvbiografien «A Higher Loyalty», hvor han går hardt ut mot Trump, som ga ham sparken i fjor vår. TV-kanalen ABC sender i natt norsk tid et større intervju med ham.

Ifølge medier som har lest boka, framstiller han presidenten som en mafiaboss-aktig figur og hevder han ble forsøkt presset i forbindelse med etterforskningen av russernes angivelige påvirkning av presidentvalget.

Comey beskriver Trump som uetisk og «upåvirket av sannheten», og kaller presidentskapet hans for «en skogbrann» som gjør stor skade på USAs normer og tradisjoner.

Budrunde

Innimellom tvitringer om bl.a. den nylige bombingen av mål i Syria finner Trump altså tid til å slå tilbake mot Comey, og antyder at det rette stedet for 57-åringen er bak lås og slå.

«De store spørsmålene i Comeys dårlig anmeldte bok er ikke besvart, som hvordan det har seg at han oppga hemmeligstemplet informasjon (fengsel), hvorfor han løy til Kongressen (fengsel) [...].»

Boka utgis først tirsdag, men er svært etterspurt, og har ligget på topp på Amazon.coms salgsliste. Comey begynte å skrive på selvbiografien kort tid etter at han fikk sparken, og forlag deltok i en budrunde for å sikre seg rettighetene, ifølge New York Times.

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer

Lite flatterende

I boka si går Comey detaljert inn på at Trump tok kontakt med ham etter at en mye omtalt spionrapport ble lagt fram i januar i fjor. I rapporten hevdes det at Russland prøvde å bestikke Trump, og at russiske myndigheter sitter på en video som dokumenterer kontakt med prostituerte.

Comey skriver at han beroliget presidenten med at han ikke var under etterforskning. Han kommer også med lite flatterende betraktninger om presidentens utseende.

Comey ble sagt opp som FBI-direktør 9. mai i fjor, og ble selv underrettet om det via nyhetssendinger på TV. På det tidspunktet var han ansvarlig for etterforskningen av eventuell russisk innblanding i valget året før - en oppgave som etter hans avskjed gikk til justisdepartementets spesialetterforsker Robert Mueller.

HØRING: Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet i Senatet. Her snakker han om forvirringen rundt sparkingen av ham, og om hvorfor han tok notater under møte med presidenten. Video: CNN Vis mer

Endret begrunnelse

Det hvite hus' begrunnelse for sparkingen var først Comeys håndtering av saken rundt Hillary Clintons e-postrot. Et brev fra justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein, der de anbefalte Comeys avgang, ble oppgitt som utløsende årsak.

Seinere uttalte Trump at sparkingen var hans egen beslutning, fordi Comey «ikke gjorde noen god jobb». Flere kritikere er imidlertid av oppfatningen at FBI-direktøren ble fjernet fordi etterforskningen av Trump-kampanjen ble for nærgående.

GRILLET: President Donald Trump må snakke om både Flynn og Comey under intervjuet med NBC Nightly News. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling