Lan Marie Berg krever svar fra Erna

Kaller Erna inn på teppet: - Tragisk

Lan Marie Berg i MDG mener Erna Solberg torpederer miljøpolitikken i Arktis.

SØKER SVAR: Lan Marie Berg i MDG vil ha svar fra regjeringen på hvordan de skal forvalte norsk oljepolitikk i Arktis etter Joe Bidens klimatoppmøte i USA. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SØKER SVAR: Lan Marie Berg i MDG vil ha svar fra regjeringen på hvordan de skal forvalte norsk oljepolitikk i Arktis etter Joe Bidens klimatoppmøte i USA. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MDGs Lan Marie Berg fryktet på forhånd at statsminister Erna Solberg (H) ville motarbeide USAs president Joe Bidens forslag for klimatiltak i Arktis.

Nå reagerer hun sterkt på Solbergs uttalelser. Partiet vil nå kalle statsministeren inn på teppet i Stortinget for å finne ut hvordan Norge vil håndtere et eventuelt formelt initiativ om et globalt moratorium mot oljeleting i Arktis.

- Veldig skadelig

- Erna Solbergs uttalelser i denne saken er rett og slett veldig skadelige for klimapolitikken i nordområdene. Det er et signal til USA om at et formelt framstøt fra Biden om et moratorium mot oljeboring ikke vil få støtte fra norske myndigheter. Disse signalene fra Erna gjør det vanskeligere for Biden å ta et slikt initiativ, sier Lan Marie Berg til Dagbladet.

Hun peker på at USAs president har strukket ut ei hånd til den norske regjeringen, og gått til valg på et skikkelig ambisiøst klima og naturvernforslag for Arktis.

- Det er rett og slett tragisk at Norge svarer med å torpedere forslaget. Jeg tror Biden hadde ventet motstand, men han hadde antakelig trodd at den ville komme fra Vladimir Putin, ikke Erna Solberg, sier Berg.

BEGRENSET RELEVANS: Statsminister Erna Solberg ser ingen grunn til å forandre norsk oljepolitikk i Arktis. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BEGRENSET RELEVANS: Statsminister Erna Solberg ser ingen grunn til å forandre norsk oljepolitikk i Arktis. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Etter klimatoppmøtet uttalte statsminister Erna Solberg at den amerikanske diskusjonen om stans i oljeboringen i Arktis hadde begrenset relevans for Norge.

Vil ikke endre politikk

USAs president Joe Biden gikk til valg på et løfte om å kjempe for global stans i oljeboringen til havs i Arktis.

- Vi har ingen planer om å endre vår oljepolitikk på grunn av dette. Skulle kravet komme på bordet internasjonalt, så får man ta den diskusjonen når den kommer, uttalte Solberg til NTB.

MDGs landsmøte gikk tidligere i vår inn for full stans i tildelingen av nye letelisenser i Norge og utfasing av norsk olje- og gassvirksomhet innen 2035.

Meningsløst

- Å si nei til enda mer oljeleting i 2021 er ikke radikalt, men nødvendig om vi skal løse klimakrisa vi står i. Danmark og New Zealand, Frankrike, Costa Rica og mange andre land har allerede vedtatt å stanse oljeleting. Verden har funnet mye mer fossil energi enn klima vårt tåler. Å lete etter enda mer er rett og slett meningsløst, sier Lan Marie Berg.

Hun mener Erna Solberg er villig til nedprioritere både klimaet, økosystemet i Arktis og samarbeidet med USA for å gi oljelobbyen det de vil ha.

KLIMAMØTE: President Joe Biden talte på klimatoppmøtet Leaders Summit fra Det hvite hus. Foto: AP/NTB.
KLIMAMØTE: President Joe Biden talte på klimatoppmøtet Leaders Summit fra Det hvite hus. Foto: AP/NTB. Vis mer

- Alle vet at det er fossil energi som skaper klimaendringene, og Erna burde i stedet lytte til klimastreikerne og klimaforskerne. MDG kaller inn Erna til Stortinget. Hun må begrunne hvorfor hun avviser forslaget, og redegjøre for konsekvensene av å sabotere det viktigste miljøforslaget for Arktis noensinne, sier Berg.

- Erna Solberg hevder at en stor forskjell er at vi har mennesker som bor i de arktiske områdene, og at det spiller en vesentlig forskjell?

- Nei, statsministerens argumentasjon henger ikke på greip. Oljen i Arktiske havområder blir ikke mer klimavennlig av at det bor flere mennesker langs kysten vår. Norges del av Arktis har dessuten store naturkvaliteter og fiskebestander som bør beskyttes mot oljevirksomhet og klimakrise slik at vi kan leve av disse ressursene også i framtida.

- Hvor ødeleggende er Erna Solbergs reaksjon til USAs politikk?

- Norge er en stormakt i Arktis, vi sitter i Arktisk Råd og har råderett over store arealer. Det er umulig å vite hvor ødeleggende det er at Erna Solberg er så negativ til Bidens forslag, men det er ingen tvil om at Norge har makt i dette spørsmålet. Derfor er det alvorlig at vi bruker den til å forsvare oljeselskapenes interesser, i stedet for å beskytte klimaet og naturen barna våre skal arve.

- Hva kreves, og hvordan ville MDG møte Joe Bidens klimapolitikk?

- Norge må gå ut med klar støtte til Biden-forslaget om en global stans mot oljeboring i Arktis og invitere USA og EU til samarbeid om hvordan. For bare noen få år siden var EU nær ved å vedta at de ikke ønsker oljeboring i disse områdene, men forslaget ble avvist med knapt flertall etter sterk oljevennlig lobbyvirksomhet blant annet fra norske myndigheter En klimavennlig Solberg-Biden allianse i denne saken kunne snudd EU, men da må Solberg snu først.

- Hva forventer du med å kalle Erna Solberg inn på teppet?

- Vi har endelig ikke fått et tydelig svar fra Erna på om hun faktisk vil si nei til en formell henvendelse fra USA i denne saken. Vi ønsker uansett å få det svaret fra Stortingets talerstol slik at Stortinget eventuelt kan ta grep og be regjeringen endre politikk. Dette er en så alvorlig debatt, med så store konsekvenser at den hører hjemme i Stortingssalen, ikke bare i mediene, sier Lan Marie Berg til Dagbladet.

Etter at MDG henvendte seg til Statsministerens kontor (SMK) har de fått beskjed om at Erna Solberg ikke vil svare på henvendelsen, men de har overført spørsmålet pga. saksområde til Utenriksdepartementet ved Ine Marie Eriksen Søreide.

SMK henviser til Olje- og energidepartementet.

- Jeg ser ikke Bidens utspill som en trussel, men en invitasjon til dialog å løse verdens bærekraftsutfordringer. Fra norsk side ser vi fram til denne dialogen både bilateralt, i Arktisk Råd og i andre fora, sier olje- og energiminister Tina Bru (H) til Dagbladet.

- MDG hevder at dere bruker Norges makt til å forsvare oljeselskapenes interesser, i stedet for å beskytte klimaet og naturen barna skal arve. Hva tenker du om det?

- Dette er ikke riktig. Norge har en god tradisjon for at det er våre folkevalgte som tar beslutninger basert på et sterkest mulig kunnskapsgrunnlag. Det vil vi fortsette med, sier Bru.

En helt annen situasjon

På spørsmålet om at Erna Solberg og regjeringen avviser Bidens forslag og sabotere det viktigste miljøforslaget for Arktis noensinne, sier Tina Bru følgende:

- Dette er en dialog som må ta utgangspunkt i fakta og realiteter. Golfstrømmen gjør eksempelvis at norsk del av Barentshavet har helt andre naturmessige forhold enn områder til havs så langt nord i USA/Alaska. Det er de naturgitte forholdene på stedet som har og bør ha betydning for næringsvirksomhet det er forsvarlig å ha i området.

- Omtrent ni prosent av den norske befolkningen bor i Arktis. Vi har næringsvirksomhet. Vi har aktivitet. Vi har åpne hav. Vi har en helt annen situasjon, og forholdene i den sørlige delen av Barentshavet likner mer på forholdene i de andre norske havområdene enn for eksempel havområdene tilsvarende langt nord i USA. Det har jeg all grunn til å tro at vi er enige med den amerikanske administrasjonen om.

Stortinget bestemmer

USAs president Joe Biden gikk til valg på et løfte om å kjempe for global stans i oljeboringen til havs i Arktis. Statsminister Erna Solberg uttalte til NTB at Norge ikke vil endre sin oljepolitikk på bakgrunn av dette.

- Vil svaret være det samme hvis Biden kommer med et formelt initiativ om stans av oljeboring?

- Norge setter pris på en god dialog med USA om både energi og om klima, og vi ser på USA som en nær og god partner for samarbeid og dialog. Når det er sagt: Det er Stortinget som bestemmer om hvor vi skal ha petroleumsvirksomhet i Norge. Det er slik vi gjorde det ved åpningen av Barentshavet sørøst i 2013 og når man tok stilling til forvaltningsplanen for norske havområder i fjor sommer. Dette er ikke avgjørelser som blir tatt i Washington eller Brussel, sier Tina Bru.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer