Kaller Erna inn på teppet

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre ber statsminister Erna Solberg (H) om å komme til Stortinget og forklare de nye, strenge tiltakene og hvordan regjeringen skal beskytte sårbare grupper.

- INNGRIPENDE: Jonas Gahr Støre kaller statsministeren inn til Stortinget for å forklare de nye tiltakene. De mener han er svært inngripende. Video: Gilbrant og Johansen / Dagbladeat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ber statsministeren komme til Stortinget og orientere om hvordan regjeringen vil følge opp de mest inngripende tiltakene siden 12. mars, sier Støre til Dagbladet.

Han fulgte som resten av Norge regjeringens pressekonferanse mandag da flere nasjonale innstramminger ble innført.

Ifølge det offentlig kjente beslutningsgrunnlaget går det fram en faglig uenighet om tiltakene mellom Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Utarbeidelsen av de nye tiltakene ble også gjort i løpet av helgen med korte tidsfrister.

Støre legger til grunn at regjeringen har gjort det beste de kan for å beskytte nordmenn mot smitte.

- Spørsmålet til statsministeren er at det allerede i mars ble pekt på sannsynligheten for en ny topp når mørket faller på. Nå skjer det. Da må vi få vite hva som førte til at det ble en så intens snuoperasjon gjennom helgen. Dette har nærmest vært forutsett. Det er nyttig for Stortinget å vite hvordan regjeringen har forholdt seg til det, sier Støre.

Dette må Erna svare på

Ap-lederen er urolig for hva en ny runde med sterkt inngripende tiltak vil føre til, og peker ut tre hovedpunkter Erna Solberg må svare ut:

  • Uroen for de sårbare som blir berørt av tiltakene.

- De eldre, pleietrengende, psykisk syke, mennesker med rusproblemer, de permitterte som har uro for at det kommer nye økonomiske problemer. Hvordan vil de nye tiltakene påvirke de mest sårbare blant oss? spør Støre.

- De mest utsatte blant oss har ofte svake stemmer og mangler organisasjoner som gjør at de blir hørt. Derfor er jeg så urolig nå. Vi kan telle antall smittede, antall innlagte og antall døde, men vi har ikke et tall på alle dem som er sårbare, som utsettes for nye og betydelige belastninger.

  • Importsmitten og hva regjeringen skal gjøre.

- Vi var kritiske til den dårlige beredskapen i sommer, da man åpnet opp for reiser til smitteland. Nå får vi igjen avdekket at det er betydelige utfordringer knyttet til både arbeidsinnvandring og annen innreise fra smitteland. Hva er trenden og hvilke tiltak vil regjeringen sette inn? spør Støre.

  • Hva er den faglige uenigheten?

- Vi skjønner at det har vært gjort intenst arbeid gjennom helgen og det ledet til at statsministeren måtte innrømme at det var uenighet mellom Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Statsministeren må redegjøre grundig for avveiningene i de vidtgående beslutningene som er tatt, sier Støre.

IMPORTSMITTE: Sylvi Listhaug mener regjeringen skulle ha lyttet til Frp og innført obligatorisk testing på grensene. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Solberg: - Rask smitteøkning

Statsminister Erna Solberg minner Støre på at helseminister Bent Høie nylig redegjorde for situasjonen og sa at smittebildet kunne endre seg raskt.

- Denne redegjørelsen er nå til behandling i Stortinget, og Bent Høie har sagt at han kan komme til komiteen for å utdype den ytterligere, gjerne sammen med Helsetilsynet og FHI, sier Erna Solberg, og fortsetter:

- Regjeringen og jeg har hele tiden vært tilgjengelig for å informere Stortinget om de avveininger som gjøres – og er åpen for dette også nå, enten i komiteen eller i andre fora som Stortinget måtte velge.

Regjeringen vedtok og offentliggjorde en langsiktig plan for håndtering av pandemien i mai, og det som gjøres nå er i samsvar med den, påpeker Solberg.

- Den siste smitteøkningen har kommet raskt de siste dagene. Derfor har også tiltakene kommet raskt. Slik de også har gjort i Ap-styrte Bergen og Oslo. Det er et mål at de nye tiltakene er mest mulig målrettet mot den nyeste smittespredningen, slik at de griper minst mulig inn i dagliglivet ellers og overfor sårbare grupper. Derfor må de også baseres på nye faglige vurderinger som tar hensyn til den siste utviklingen, sier Erna Solberg.

Makt hos få

SV-leder Audun Lysbakken ønsker velkommen at Erna Solberg kommer til Stortinget og understreker at han støtter tiltakene regjeringen innfører.

Han er likevel kritisk til at makten til inngripende tiltak i praksis ligger i noen ytterst få hender.

- Det vi får vite fra media om prosessen understreker at det går fort, er faglig uenighet og at det er politikerne som har det siste ordet. Mitt spørsmål er om det er sunt at makten ligger hos så få. Da vi fikk denne krisen i vår, synes jeg lovverket fungerte bra i en akutt krise, men det vi står i nå er mye mer langvarig. Da ser vi at det er en stor utfordring at det ikke er bedre demokratisk forankret, sier Lysbakken.

Vil ha ny lov

SV har foreslått at regjeringen framover fortsatt har makt til å innføre inngripende tiltak, men at de i etterkant må forankres i Stortinget.

- Inngripende tiltak som begrensninger i folks forsamlingsfrihet eller sterkt inngripende tiltak overfor næringslivet, burde det være en klar forpliktelse til å skaffe et flertall for i Stortinget, sier Lysbakken som utfordrer Støre til å støtte forslaget.

- SVs forslag er interessant og godt begrunnet. Vi utelukker ikke at vi vil støtte det, men nå står vi midt i krisen. Vi vil ikke påføre lovarbeid som forsinker oss, sier Støre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer