- SJOKKERENDE:  Valgforsker Frank Aarebrot er sjokkert over Norfaktas nye spørreundersøkelse for Fremskrittspartiet i Oslo. Her er han i Dagbladets valgbod. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
- SJOKKERENDE: Valgforsker Frank Aarebrot er sjokkert over Norfaktas nye spørreundersøkelse for Fremskrittspartiet i Oslo. Her er han i Dagbladets valgbod. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Kaller Frp-undersøkelse om flyktninger for «svindel»

Carl I. Hagen og valgforsker Frank Aarebrot (Ap) i klinsj om ny Frp-spørreundersøkelse om flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse Norfakta har gjort for Fremskrittspartiet om Oslo-folks holdning til flyktningekrisen får nå valgekspert Frank Aarebrot til å hente fram storslegga.

«Svindel» og «manipulasjon», er blant uttrykkene den kjente Ap-mannen og professoren i sammenliknende politikk fra Bergen tar i bruk.

- Mangler svaralternativ I undersøkelsen svarer 35 prosent av de spurte at Norge burde fokusere mest på å ta i mot flere flyktninger enn i dag, mens 41 prosent synes Norge burde fokusere mest på å hjelpe i flyktningenes nærområder.

«Svindelen» består ifølge Aarebrot i at de 800 spurte ikke fikk svaralternativet «Fokusere like mye på begge alternativer», slik det framgår i en epost fra Carl I. Hagen til Dagbladet.

- OPPSIKTSVEKKENDE: - Jeg synes det er oppsiktsvekkende at 40 prosent deler det synet jeg har tatt til orde for, nemlig å konsentrere hjelpen og de pengene vi bruker til hjelp i nærområder, sier Carl I. Hagen til Dagbladet. Her er han i Valgboden, Dagbladets valgsending fra Eidsvoll plass. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- OPPSIKTSVEKKENDE: - Jeg synes det er oppsiktsvekkende at 40 prosent deler det synet jeg har tatt til orde for, nemlig å konsentrere hjelpen og de pengene vi bruker til hjelp i nærområder, sier Carl I. Hagen til Dagbladet. Her er han i Valgboden, Dagbladets valgsending fra Eidsvoll plass. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Likevel har 20 prosent - på eget initiativ - svart at Norge burde fokusere like mye på de to alternativene.

- 20 prosent av Oslo-borgerne har avslørt, helt på egen hånd, Fremskrittspartiets forsøk på å drive gallupmanipulasjon ved å sette to alternativer opp mot hverandre som ikke er motsetninger, sier Aarebrot til Dagbladet.

- Svindel - Jeg er sjokkert over at et meningsmålingsinstitutt aksepterer den type oppdrag, sier Aarebrot om jobben Norfakta har gjort for Fremskrittspartiet.

Han synes det er formildende at de 20 prosentene som både vil hjelpe i nærområdene og ta imot flere ikke bare er plassert under kategorien «vet ikke».

- Svindel, er likevel hans karakteristikk.

- Greit, synes Norfakta Daglig leder Jarle Gulbrandsen i Norfakta Markedsanalyse er uenig.

- Jeg mener et litt sånn spisset spørsmål i denne sammenhengen er greit, sier han til Dagbladet, og begrunner det med at alternativene å hjelpe i nærområdene eller ta imot flere flyktninger har stått mot hverandre i diskusjonen i mediene.

- Her er det snakk om et hovedfokus. Vi har jo med «begge deler» som et alternativ, men det er ikke opplest, sier Gulbrandsen.

Han er likevel enig i at de to alternativene å hjelpe i nærområdene eller ta i mot flere flyktninger ikke er motsetninger.

På kollisjonskurs Carl I. Hagen mener undersøkelsen er «oppsiktsvekkende», men av en annen grunn enn den Aarebrot snakker om.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at 40 prosent deler det synet jeg har tatt til orde for, nemlig å konsentrere hjelpen og de pengene vi bruker til hjelp i nærområder, sier Hagen til Dagbladet.

Aarebrot mener undersøkelsen tvert imot viser at 55 prosent - 35 prosent pluss de 20 prosentene som vil fokusere like mye på de to svaralternativene - vil ta imot flere flyktninger enn i dag.

Det er Hagen ikke enig i:

- AP-politikeren Frank Aarebrot tar feil også her. 40 prosent svarer det samme som meg, nemlig hjelp i nærområdet. Det er det som er interessant, og ikke Ole Brumm som alltid innviklet vanskelige valg med «ja takk, begge deler», skriver Hagen i en SMS til Dagbladet.

Hagen avviser overfor Dagbladet muligheten for at de i undersøkelsen som vil fokusere mest på å hjelpe i nærområdene samtidig kan ønske å ta imot flere flyktninger i Norge.

- Det er 20 prosent som sier det du nå nevner, begge deler, svarer Hagen til det.

Spurt på denne måten: «Mener du at de som sier det er viktigst å hjelpe i nærområdene, samtidig mener at man ikke bør ta imot flere flyktninger?», svarer Hagen likevel slik:

- Det vet jeg ikke, for det ble de ikke spurt om, men i valget mellom å hjelpe i nærområder eller ta flere til Norge, var det altså flere som ville hjelpe i nærområdene.