Kaller Hamas for «morderiske terrorister»

President Abbas beskylder Hamas for planer om snikmord. Hamas sier Abbas er «full av løgner».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Presidenten i Palestina, Mahmoud Abbas, beskylder Hamas for å prøve etablere sin egen stat i Gaza, skriver BBC News.

Beskyldninger hagler

Abbas karakteriserte Hamas som «morderiske terrorister» og «kuppmakere» under en tale til den Palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).

President Abbas hevder at Hamas har prøvd å snikmyrde ham under et besøk til Gaza for en måned siden. Han påstår å ha sett video-opptak der militære diskuterer hvilken type sprengstoff de skulle bruke for å drepe ham.

Til gjengjeld sier lederen i Hamas, Osama Hamdan, at Abbas ord er «full av løgner».

- Det var en lang tale full av løgner og fabrikkerte historier. (..) Det er uanstendig for hvilken som helst president for et folk å lukke døren til dialog med en viktig gruppering i hans folk. En maktfaktor med tyngde og en størrelse han burde fullt ut vite om, sier Hamdan.


Israel angrep Gaza

Tidligere i dag angrep Israels luftvåpen to rakettutskytingsramper i Gaza. Det er det første israelske angrepet mot Gaza siden Hamas overtok kontrollen over Gazastripen i forrige uke.

FLYKTER FRA GAZA: Palestinere venter ved grenseovergangen Erez som Israel har stengt. Hamas kontrollerer nå Gaza og området vil gå tom for råvarer som mel, ris, matolje og andre nødvendigheter innen 2-4 uker med mindre Israel åpner grenseovergangene igjen, sier FN i dag. Foto: Eliana Eponte/REUTERS/SCANPIX.
FLYKTER FRA GAZA: Palestinere venter ved grenseovergangen Erez som Israel har stengt. Hamas kontrollerer nå Gaza og området vil gå tom for råvarer som mel, ris, matolje og andre nødvendigheter innen 2-4 uker med mindre Israel åpner grenseovergangene igjen, sier FN i dag. Foto: Eliana Eponte/REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Abbas sier Hamas har gitt Israel et påskudd til å «straffe et helt folk». Samtidig advarer han Israel om å ikke bruke den voldelige situasjonen nå til å skille Gaza fra Vestbanken.

Minst 30 palestinere mistet livet i kampene mellom Fatah og Hamas bare i løpet av fredag i forrige uke.

Den palestinske våpenhvilen mellom Hamas og Fatah ble brutt kun få timer etter at den ble inngått den 12. juni.