Kaller inn 40.000 soldater for å stå klar til en bakkeoperasjon

- Om den blir noe av, avgjør Hamas

KLAR TIL STRID: Israelske Merkava-stridsvogner står klare ved grensa til Gaza. Nå kalles det inn 40 000 reservesoldater for å forberede en mulig bakkeaksjon. Foto: AFP/JACK GUEZ/NTB SCANPIX
KLAR TIL STRID: Israelske Merkava-stridsvogner står klare ved grensa til Gaza. Nå kalles det inn 40 000 reservesoldater for å forberede en mulig bakkeaksjon. Foto: AFP/JACK GUEZ/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Israel kaller inn 40.000 soldater for å stå klar til en bakkeoperasjon på Gaza, melder israelske medier ifølge AFP.

 I en telefonbrifing med utenlandsk presse tirsdag sa Lerner at IDF trapper presset gradvis opp mot Hamas etter rakettangrepene mandag, men at det ikke er noen automatikk i at en opptrapping må ende i en bakkeoperasjon.

- Vår aksjonsplan er å øke presset. Vi føler at vi har brukt opp alle andre mulige alternativer. Vi opererer fra lufta og fra sjøen foreløpig, og neste skritt kan utvikle seg til en bakkeoperasjon om det skulle bli nødvendig, sier han.

Han gjør det klart at det bare blir en bakkeoffensiv om Hamas fortsetter å trappe opp sine rakettangrep mot Israel.

- Vi har gitt klar beskjed om at det vil ha en pris. Om ikke folk i det sørlige Israel kan leve trygt, bør heller ikke ledelsen i Hamas føle seg trygg, sier han.

Men Lerner insisterer på at Israel ikke ønsker at konflikten skal eskalere.

- Men hittil har Hamas svart med en voldsom opptrapping, og det er uakseptabelt, sier han.

Nye raketter Han sier at det i løpet av tirsdag morgen ble avfyrt ytterligere rundt 40 raketter mot Israel, og at IDF har svart med å angripe rundt 80 mål på Gazastripen i løpet av dagen.

Bakgrunnen for ordren om mobilisering var at det mandag kveld ble avfyrt så mange som 85 raketter fra Gazastripen, og at Hamas for første gang på flere år påtok seg ansvaret for rakettene.

- IDF fikk da ordre av regjeringen om å forberede en bakkeoperasjon, og vårt oppdrag er å gjenopprette fred og et normalt liv i det sørlige Israel, sier Lerner.

Ni mennesker er såret, men ingen drept, i motangrepene som Israel iverksatte fra tirsdag morgen. Lerner understreker at folk som bodde i husene som var mål for angrepene, ble varslet på telefon.

Våpenhvile I flere år har det vært en de facto våpenhvile mellom Israel og Hamas som var meklet fram av Egypt, noe som innebar at Hamas ikke skjøt raketter mot Israel.

De rakettene som er avfyrt mot mål i Israel, er det mindre grupperinger som står for, og alle forstår at det ikke er mulig alltid å ha kontroll over dem.

Lerner sier at IDF ikke kan uttale seg om bilaterale avtaler mellom Israel og Egypt, men understreker at ro blir besvart med ro.
(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer