Kaller inn mulla Krekar som vitne

Anders Behring Breivik og hans forsvarere er blitt enige om 30-40 vitner de vil ha i terrorsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breiviks (33) forsvarere skal i dag levere sin bevisoppgave til Oslo tingretten.

I formiddag har tre av forsvarerne besøkt Breivik på Ila fengsel for å diskutere de siste detaljene, blant annet hvilke vitner de skal føre i terrorsaken som starter 16. april.

- Det har vært en møysommelig oppgave, vi har måttet lage en bevisoppgave som alle kan stå bak. Nå er vi enige. Bevisoppgaven skal nå renskrives og leveres til politiet, sier forsvarer Geir Lippestad.

Totalt kaller de inn mellom 30-40 vitner.

Mulla Krekar -Det er først og fremst medisinske fagpersoner, men også fagkyndige innen politikk. Det er også personer som tilhører miljøer både på høyresiden og venstresiden, sier Lippestad.

På direkte spørsmål bekrefter han at mulla Krekar er en av dem de vil be om at kalles inn som vitne.

Krekar ble nylig dømt til fem års fengsel for trusler.

Også Breiviks forbilde Peder «Fjordman» Jensen er en av dem forsvarerteamet kaller inn. Det kommer også flere vitner fra islamfiendtlige miljøer i Norge og utlandet.

Målet med disse vitnene er å vise at Breiviks ideologi ikke trenger å være en vrangforestilling.

Ikke politisk propagandauke Det er satt av en uke til forsvarets vitner, og det ble derfor nødvendig å velge vekk noen vitner de gjerne skulle hatt, ifølge Lippestad.
Han sier at selv om både meningsfeller og mendingsmotstandere av Breivik blir kalt inn i retten, blir dette ikke en uke hvor terrorsiktede kan drive terror.

- Dette blir ikke en politiskpropaganda uke, det blir rettslig relevant, sier han.

Også psykiatrinestor Randi Rosenqvist kalles inn som forsvarets vitne. Etter flere samtaler med Breivik på Ila, bedømte hun ham til å være tilregnelig, noe som er Breiviks mål.

ØNSKES SOM VITNE:  Mulla Krekar ble nylig dømt til fem års fengsel for trusler. Han er en av dem forsvarerteamet til Breivik ønsker som vitne i 22. juli-rettssaken. Foto: : Bjørn Langsem
ØNSKES SOM VITNE: Mulla Krekar ble nylig dømt til fem års fengsel for trusler. Han er en av dem forsvarerteamet til Breivik ønsker som vitne i 22. juli-rettssaken. Foto: : Bjørn Langsem Vis mer

Forsvarerteamet og Breivik har ikke vært helt enige om hvem de ønsker som vitner.

Ikke mor Forsvarerteamet ønsket blant annet å kalle inn Breiviks mor, men dette nektet Breivik.

- Vi kaller ikke inn mor. Breivik ønsker ikke å la henne gå gjennom en slik belastning. Hun står dessuten på statsadvokatenes liste, sier Lippestad.

- Når han ikke ønsker det, så vil vi ikke jobbe for at hun skal møte i retten, selv om hun fra et tradisjonelt forsvarerståsted ville vært et sentralt vitne for å belyse ham som person, har Vibeke Hein Bæra tidligere sagt til Dagbladet.

Breiviks mor er allerede kalt inn som vitne av statsadvokatene, men vil trolig benytte seg av retten hun har til ikke å vitne mot nær familie.

Kan komme flere vitner I og og med at det kommer en ny sakkyndig-rapport rett over påske, utelukker ikke Lippestad at det kan bli stevnet flere vitner seinere.

- Men vi må likevel sende vår oppdaterte bevisoppgave til Oslo tingrett nå. Vi kan ikke vente med vår vitneliste så langt til den rapporten er kommet, sier Lippestad.

Statsadvokatene leverte sin bevisoppgave for to uker siden. Totalt ønsket de å føre 99 vitner for retten.

SISTE SAMTALE OM BEVISOPPGAVEN:  Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra og Tord Jordet har i dag hatt en siste diskusjon med sin klient Anders Behring Breivik på Ila. De har blant annet diskutert hvile vitner de vil kalle inn til rettsaken mot ham. Foto: Tomm Christiansen
SISTE SAMTALE OM BEVISOPPGAVEN: Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra og Tord Jordet har i dag hatt en siste diskusjon med sin klient Anders Behring Breivik på Ila. De har blant annet diskutert hvile vitner de vil kalle inn til rettsaken mot ham. Foto: Tomm Christiansen Vis mer