Kaller inn nasjonalgarden til Ferguson

Verken unntakstilstand eller portforbud hjelper mot opptøyene i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Guvernøren i den amerikanske delstaten Missuouri kaller inn nasjonalgarden for å gjenopprette lov og orden i Ferguson.

Uroen som følge av at en politimann skjøt og drepte 18 år gamle Michael Brown forrige lørdag, har fortsatt med full styrke til tross for at det i helgen ble erklært unntakstilstand og innført portforbud i forstadsbyen til St. Louis.

Det er guvernør Jay Nixon som har undertegnet ordren som gjør at nasjonalgarden nå kan settes inn, melder guvernørkontoret.

- Gitt disse overlagte, koordinerte og intense voldelige angrepene mot folk og eiendom i Ferguson, setter jeg inn de høyst kapable menn og kvinner i Missouri National Guard for å gjenopprette fred og orden i dette samfunnet, sier guvernøren i en pressemelding.

Samtidig har det kommet frem at 18-åringen Michael Brown ble truffet av seks skudd da han ble drept av politiet forrige lørdag. Skudden skal ha blitt avfyrt forfra, der Brown skal ha blitt skutt to ganger i hodet og fire ganger i den høyre armen, viser obduksjonsrapporten utført av den kjente rettspatologen Michael Baden.

St. Louis-politidistrikt i Ferguson, USA skjøt, like etter klokka 04 norsk tid, tåregass inn en folkemengde som demonstrerte etter drapet på afroamerikanske Michael Brown (18), som ble skutt og drept av en politimann i St. Louis-forstaden Ferguson 9. august, skriver CNN.

- Person skutt «Molotov cocktails blir kastet mot politiet. Taktiske enheter er på plass - vennligst forlat området!», skrev St. Louis County-politidistrikt på Twitter klokka 04.11, norsk tid, på Twitter.

Situasjonen skal være uoversiktlig og dramatisk, ifølge flere amerikanske medier.

Den amerikanske journalisten Amy K. Nelson som er på stedet, skriver på Twitter at en politimann har bekreftet til henne at en person er skutt, og at det uvisst hvordan tilstanden til denne personen er.

Skapt stor debatt Etter at en politimann forrige lørdag skjøt og drepte ubevæpnede, afroamerikanske Michael Brown i Ferguson utenfor St. Louis har rasemotsetninger blusset opp, og det har vært voldsomme sammenstøt mellom lokalpolitiet og demonstranter flere kvelder på rad.

Situasjonen har rystet USA og eskalert slik at selv president Barack Obama har engasjert seg. Politiet og vitner har svært forskjellige versjoner av hva som skjedde da Brown ble skutt.

Politiet sier at politimannen ble fysisk angrepet av Brown og endte med å skyte ham med flere skudd. Flere vitner til hendelsen, blant annet Browns venn, Dorian Johnson, sier politimannen startet konfrontasjonen, og at Brown ikke opptrådte truende.

Lite informasjon Politiet har vært svært tilbakeholdne med informasjon om hendelsen, og ville lenge ikke offentliggjøre navnet på politimannen som skjøt.

Dermed har sinnet i befolkningen vokst.

St. Louis-politiet etterforsker nå hendelsen som skjedde hos Ferguson-politiet. Også føderale FBI har satt igang en uavhengig etterforskning av saken, og justisminister Eric Holder har bedt ansatte i departementet om å overvåke saken.

- Vil ha rettferdighet På fredag møtte Dagbladet Angie Cage, som bor i nærheten, hun hadde tatt med de fire barna sine for å demonstrere.

- Jeg vil ha rettferdighet for Michael Brown og for alle. Når du ikke kan stole politiet, hvem skal du da gå til, sa hun da til Dagbladet.

Sønnen Marcuse (5) hadde med seg en plakat.

- Jeg frykter for hva som vil skje når han blir eldre. Jeg vil ikke at sønnen min skal vokse opp med dette. Han kan også bli et offer for politibrutalitet, sier Cage.

Hun krever at politiet er ærlige om hva som skjedd da Brown ble skutt.

- Det var dråpen som fikk begeret til å renne over. Politiet her har et dårlig rykte på seg. Det er mye politibrutalitet, sa Cage.