Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BARNEVERN

Kaller inn til møte om trusler mot barnevernsansatte: - Vi har feilet

Barne- og likestillingsministeren reagerer kraftig på avsløringer om trusselsituasjonen mot barnevernsansatte. Hun mener kommunene har gjort en for dårlig jobb.

TAR GREP: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne reagerer kraftig på avsløringer om trusselsituasjonen mot barnevernsansatte. Hun kaller nå inn til krisemøte. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
TAR GREP: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne reagerer kraftig på avsløringer om trusselsituasjonen mot barnevernsansatte. Hun kaller nå inn til krisemøte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Når dette har kunnet eskalere til et slikt nivå, har vi feilet, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) til Dagbladet.

Hun reagerer kraftig på Dagbladets avsløringer om trusselsituasjonen mot norske barnevernsansatte. KS, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Barne- og likestillingsdepartementet inviterer nå blant annet barnevernet og politiet til et møte for å se hva som kan gjøres. Møtet er ikke berammet, men Horne sier en dato snart vil bli satt.

- Vi har ikke hatt en god nok beredskap for å sikre hverdagen til de som jobber i barnevernet. Det er uholdbart at ansatte som jobber for å sikre barns hverdag og rettigheter, selv skulle måtte sikre sine egne barn. Vi trenger dyktige ansatte i barnevernet. Derfor må vi si ifra at den sjikanen og hetsen vi nå ser er uakseptabel, sier Solveig Horne.

På frammarsj

Barne- og likestillingsministeren går nå tydelig ut mot trusselsituasjonen mot barnevernsansatte, etter at det i en undersøkelse gjennomført av Dagbladet kom fram at 33 av 104 barnevernsledere som svarte meldte om trusler mot sine egne barn.

85 av de 104 barnevernstjenestene som svarte sa at sosiale medier har gjort det vanskeligere å jobbe i barnevernet, mens 64 av de 104 meldte at sosiale medier har bidratt til flere trusler. Truslene går blant annet ut på at barna deres skal kidnappes, drepes og bli utsatt for seksuelle overgrep.

En barnevernsansatt måtte lage evakueringsplan for datteren sin på grunn av trusler fra en dømt barneovergriper. En barnevernleder i Steigen har flere ganger lest på nettet at datteren hennes skulle kidnappes.

De ansatte frykter det skal gå helt galt før myndigheter og politi tar inn over seg at situasjonene for barnevernsansatte og deres familier har blitt betraktelig verre på få år. Flere gir uttrykk for at ansatte ble så redde og utslitte at de sluttet i jobben.

Ber kommunene ta ansvar

Horne mener ordførerne og kommunene gjør en for dårlig jobb med å forebygge trusselsituasjoner mot de barnevernsansatte.

- Når ansatte har kommet i en situasjon der de ikke tør å stå i jobben de har, har det gått for langt. Det er viktig for meg å understreke at politisk ledelse i kommunen har et ansvar for å sikre tryggheten til sine ansatte, sier Horne.

- Jeg har i flere dialogmøter med kommunepolitikere, ordførere og rådmenn sagt at de må engasjere seg mer i barnevernet enn det de har gjort. Kommuneledelsen har et arbeidsgiveransvar, og må støtte de ansatte slik at de kan stå i den viktige jobben de gjør.

- Politiet skal prioritere slike anmeldelser. De nye politidistriktene skal også få opplæring i hva som er hatefulle ytringer. Vi vet at vi har utfordringer i barnevernet, men når vi kommer så langt at ansatte og deres familie blir truet, og ansatte ikke tør å gå på jobb, har vi feilet.

- Det er klart at mange ikke ønsker å ta en krevende jobb hvor man risikerer å bli truet med hets, sjikane eller at noen truer med å skade barna dine. Dersom slik hets fortsetter så vil det ødelegge mulighetene våre til å skape et bedre barnevern i fremtiden. Et bedre barnevern forutsetter fortsatt kompetanseheving og kunnskapsutvikling. Vi er fullstendig avhengige av at dyktige fagpersoner har lyst å jobbe i barnevernet.

Vil endre barnevernet

Barne- og likestillingsministeren mener barnevernet selv kan endre måten de jobber på i offentligheten for å dempe trusselbildet.

KRITISK: Barne- og likestillingsministeren mener barnevernet selv også kan endre måten de jobber på i offentligheten for å dempe trusselbildet. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
KRITISK: Barne- og likestillingsministeren mener barnevernet selv også kan endre måten de jobber på i offentligheten for å dempe trusselbildet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Barnevernet har mye å tjene på å bli mer åpne. Jeg mener ikke at de skal diskutere enkeltsaker i offentligheten, men gå bredt ut og forklare hvordan de jobber. Mange oppfatter barnevernet som «en stat i staten». Det må vi gjøre noe med, sier Horne.

- Barnevernet skal møte familiene med respekt, og de må være mer synlige i offentligheten. Barnevernet bør forklare hvordan de jobber for å dempe fiendebildene, sier Horne til Dagbladet.

Hun påpeker at regjeringen snart legger fram kommet med forslag til en reform av barnevernet, og at forslag til endring av barnevernloven er sendt på høring.
Hun understreker at barnevernet først og fremst er en hjelpetjeneste, som skal jobbe forebyggende sammen med andre tjenester for å unngå en omsorgsovertakelse. Samtidig er Horne krystallklar på at trusselbildet mot barnevernsansatte i dag er uholdbart:

- Jeg forstår at det skaper sterke følelser når foreldre opplever at barnevernet må ta barna ut av hjemmet. Barnevernet må tåle kritikk. Men den utviklingen vi nå har sett – med sjikane og hets - har gått altfor langt. De ansatte i barnevernet gjør en utrolig god jobb for å beskytte de mest sårbare barna. Det må det ikke være noen tvil om.