Statsminister Erna Solberg (H) må belage seg på å møte i høring om terrorsikring på Stortinget over sommeren. Foto: Mari Hoen / Dagbladet
Statsminister Erna Solberg (H) må belage seg på å møte i høring om terrorsikring på Stortinget over sommeren. Foto: Mari Hoen / DagbladetVis mer

Erna må svare om terrorsikring:

Kaller inn til ny terrorhøring på Stortinget

Kontrollkomiteen på Stortinget kaller inn statsminister Erna Solberg (H) til høring om terrorsikring etter ny kritikk fra Riksrevisjonen.

Også justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) blir bedt om å møte til høringen, melder NTB.

Også forgjengerne i Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet forventes å måtte møte for å forklare seg. Det betyr at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) blir innkalt som tidligere forsvarsminister. I tillegg må stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp) møte som tidligere justisministre, etter det NTB forstår.

Bakgrunnen for saken er at Riksrevisjonen på nytt har rettet krass kritikk mot regjeringen for manglende terrorsikring.

Over sommeren

Kontrollkomiteen ønsker en rask behandling og høringen kan bli holdt allerede 30. august.

Sentrale stortingspolitikere reagerte kraftig da Riksrevisjonen konkluderte med at det er gjort lite for å utbedre med feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur som ble påpekt i 2015.

Riksrevisor Per-Kristian Foss karakteriserte funnene som svært alvorlig, noe som er Riksrevisjonens sterkeste grad av kritikk.

- Skjønnmaling

KrFs Hans Fredrik Grøvan er den eneste i kontroll- og konstitusjonskomiteen som også satt der da Stortinget behandlet den forrige rapporten fra Riksrevisjonen om objektsikring.

– Ut fra rapporten som kom i forrige uke, oppfatter jeg at regjeringen i 2015 tegnet en sminket versjon og ikke leverte en realitetsorientering. Det ble hevdet at Riksrevisjonens rapport kun tegnet et øyeblikksbilde og at mye var forbedret. Når vi nå får vite at lite er gjort, minner bildet som ble tegnet i 2015 fra regjeringens side sterkt om skjønnmaling, sier Grøvan til NTB.

– Høringen over sommerferien blir viktig for å sammenholde det Riksrevisjonens rapport sier nå, opp mot det regjeringen sa i 2015, sier Grøvan.

Gjennomføringskraft

SVs Torgeir Knag Fylkesnes minner om at statsminister Erna Solberg (H) flere ganger har trukket fram regjeringens gjennomføringskraft.

– Det er lite som minner om gjennomføringskraft når vi leser Riksrevisjonens rapport. Når det ikke er skjedd noe etter den runden vi hadde sist, er det knapt til å tro. Statsministeren har også sagt at dette er et av hennes aller viktigste oppdrag. Derfor er det svært alvorlig når vi fortsatt ikke er i nærheten av å komme i mål, sier Fylkesnes til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) erkjente i en spørretime i Stortinget i april i fjor at regjeringen har gjort en for dårlig jobb når det gjelder å sikre offentlige bygninger mot terrorangrep.

– Vi var kjent med noen utfordringer, men regjeringen som sådan var ikke kjent med bildet av totalutfordringene, sa Solberg da hun ble utfordret om kritikken fra Riksrevisjonen.

Hun har likevel i flere sammenhenger framholdt at Norge er blitt tryggere med henne som statsminister.

– Vi er kommet langt i å gjøre Norge sterkere og tryggere ved å følge opp analysene og anbefalingene som kom fra 22.-julikommisjonen, sa statsministeren for eksempel i en tale til Høyres sentralstyre i juni i fjor.