Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaller isolasjonen «en sadistisk torturmetode»

Anders Behring Breivik holdes fullstendig isolert i fire nye uker, bestemte retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik undergis fullstendig isolasjon inntil annet blir bestemt av påtalemyndigheten eller retten, men ikke ut over 19. september 2011, ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett som Dagbladet har fått tilgang til.

Les hele dokumentet i faktaboksen under saken.

Retten mener det er bevisforspillelsesfare, da politiet fortsatt ikke har kommet til bunns i spørsmålet om han har hatt medhjelpere. Hvis han ikke undergis fullstendig isolasjon vil han ha mulighet til å påvirke eventuelle andre, ifølge tingrettsdommer Hugo Abelseth.

- Sett hen til den særdeles alvorlige siktelsen og bevisforspillelsesfaren som foreligger, er retten likevel av den oppfatning at fortsatt isolasjon er nødvendig og at det ikke er et uforholdsmessig inngrep i denne saken, heter det i kjennelsen.

Siktede opplever isolasjonen som «kjedsom og monoton og som en sadistisk torturmetode», sa han da han fikk ordet under dagens rettsmøte. Forsvarer Geir Lippestad sa tidligere i dag at han «framsto som rolig» da han argumenterte for å slippe isolasjon.

Neste rettsmøte, som skal ta stilling til videre varetektsfengsling og isolasjon, finner sted mandag 19. september.

Dagens rettsmøte, i likhet med det opprinnelige fengslingsmøtet 25. juli, foregikk bak lukkede dører. Retten opplyser i dag at det på et tidspunkt vil være naturlig å endre på dette, samt slippe ham ut av isolasjon, men når er umulig å si.

Rettsmøtet startet klokka 13, men allerede 10.40 forlot følget med siktede - som besto av to politimotorsykler, en pansret, svart Mercedes Geländewagen og en uniformert politibil - Ila fengsel i Bærum hvor Breivik holdes i varetekt.

Han ble kjørt tilbake etter at retten ble hevet klokka 13.20.

Terrorsiktede har tidligere sagt til Lippestad at han mistrives i isolat, og at ukene uten kontakt med andre enn fengselspresten, helsepersonell, advokat, politimenn som avhører ham og fengselsansatte, har ført til at han «har en livsgnist på 10 prosent».

- Det sier seg selv at det å holdes i isolasjon inne på et lite rom er vanskelig, sier Lippestad om klientens ønske om å slippe isolasjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media