SKAPER RABALDER: Thorbjørn Jagland sammen med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, sist de møttes i Moskva i oktober. Foto: AP /NTB Scanpix
SKAPER RABALDER: Thorbjørn Jagland sammen med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, sist de møttes i Moskva i oktober. Foto: AP /NTB ScanpixVis mer

Kaller Jagland et «russisk gissel»

Thorbjørn Jagland mener det er avgjørende å holde Russland inne i et europeisk fellesskap. Ukraina mener Jagland lider av Stockholm-syndromet, og har begynt å sympatisere med sine «gisseltakere».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

ST. PETERSBURG (Dagbladet): - Spørsmålet er om vi vil ha et Russland som går på egen hånd? Eller om vi vil ha et Russland som er bundet av de juridiske konvensjonene som Europarådet binder Russland til, sier Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

Han mener det er avgjørende at Russland ikke melder seg ut av Europarådet, siden det er medlemskapet her, og med det, tilknytningen til Menneskerettighetsdomstolen, som binder Russland til å akseptere europeiske rettsregler.

Massiv ukrainsk kritikk

Jagland reiser nå rundt i Europa, til noen av Europarådets 46 medlemsland, og advarer mot konsekvensene hvis Russland skulle melde seg ut. For dette får han massiv kritikk i Ukraina. Ukrainas ambassadør til Europarådet, Dmytro Kuleba, sier dette om Jaglands posisjon:

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn