Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaller Jensen inn på teppet på ny

Kontroll- og konstitusjonskomiteen krever ny kontrollhøring etter at Finansdepartementet skal ha gjort tilføyelser i saksdokumenter om SSB-saken.

KALLES INN: Siv Jensen kalles inn til ny kontrollhøring i SSB-saken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KALLES INN: Siv Jensen kalles inn til ny kontrollhøring i SSB-saken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kontroll- og konstitusjonskomiteen gikk på sitt møte i dag inn for å kreve ny kontrollhøring mot Siv Jensen i SSB-saken.

Det skjer etter at finansminister Siv Jensen ga ut nye dokumenter til Stortingets kontrollkomite i forrige uke, som hun tidligere ikke har ønsket å gi ut.

Disse dokumentene ble gitt til Stortinget etter en vurdering fra Sivilombudsmannen.

I dag ble det imidlertid kjent at departementet først skal ha gitt en redigert utgave av disse dokumentene.

- Man har forsøkt å påvirke innholdet i et brev som ble sendt til Sivilombudsmannen. Det er rett og slett en ganske alvorlig, sier stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Møtereferater

Det flertallet i komiteen reagerer på, er at departementet først skal ha oversendt en utgave av dokumentene som inneholdt forklarende margmerknader, uten å opplyse om det.

Først seks dager etter Sivilombudsmannen fikk disse dokumentene, sendte departementet selv en uredigert versjon av referatene, tilsynelatende uoppfordret.

- Vi har kommet i en situasjon hvor finansdepartementet har justert på sakspapirer til Sivilombudsmannen lenge etter at sakspapirene var ferdig, forklarer Fylkesnes.

- Spørsmålet er hvorfor man fant grunn til å sende det upåvirkede resultatet i etterkant. Det er også en rekke andre spørsmål knyttet til prossessen, sier Fylkesnes.

Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari sier grunnlaget for den nye kontrollhøringen er tynt og helt i periferien av hva SSB-saken dreier seg om.

Frp og Høyres medlemmer i kontrollkomiteen sa derfor nei til en slik høring.

– Vi stemte mot å ha denne grunnløse høringen da det ikke har noe med saken som ligger til behandling i komiteen. FRp har stilt seg bak alle spørsmål som er sendt av komiteen, vi var med på å åpne sak og avholde høring, og vi stilte oss bak innsynsbegjæringen om de interne nedtegningene i departemene fordi det hadde relevans for saken, sier Keshvari.

- Nå som opposisjonen åpenbart ikke har funnet noe å kritisere statsråden for i noe av dette sporer de av og ønsker høring om noe som er avklart av sivilombusdmannen og som Finansdepartementet har oppklart klart og tydelig i følgebrevet. Dette blir bare spill for galleriet og overspilling fra opposisjonens side, sier han.

Sivilombudsmannen har ikke selv problematisert at de først fikk en redigert versjon, påpeker han.

Uenig

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) er helt uenig med Keshvari i at spørsmålene som danner grunnlag for høringen er på siden av saken.

– Dette er midt i kjernen av hva saken handler om, nemlig referater som finansministeren viser til i sine svarbrev til oss, og som vi ikke tidligere har fått se. Når vi nå får se dem, er det overraskende at det av brevet går fram at det er sendt to versjoner av dokumentene til Sivilombudsmannen. Selvfølgelig må vi stille spørsmål om sånt, sier han.

Det er foreløpig uklart når høringen blir, og det er heller ikke kjent hvem som i tillegg til finansminister Siv Jensen vil bli kalt inn.

Blir kalt inn

Notatene det nå strides om, er referater fra møter som har vært mellom Finansdepartementet og SSB-ledelsen, ved nå avgåtte SSB-sjef Christine Meyer, men som departementet ikke tidligere har ønsket å gi ut.

Striden om omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå (SSB) førte til at Meyer måtte gå av som SSB-sjef i november i fjor, etter at hun ikke lenger hadde Jensens tillit.

Meyer har hevdet at hun hadde ryggdekning for omorganiseringen, mens Jensen har hevdet at det ble advart allerede fra januar i fjor.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har krevd innsyn i notatene i håp om at de kan kaste nytt lys over disputten før de konkluderer i SSB-striden i mars.

Selv om notatene er gitt til politikerne i komiteen på Stortinget, er de fortsatt unntatt offentlighet for pressen, og det er ikke kjent hva nedtegnelsene fra møtet sier, men SVs Torgeir Knag Fylkesnes har gitt uttrykk for at det ikke er noe i notatene som styrker hans tro på Siv Jensens versjon av saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!