Kaller justisministeren inn på teppet

Trygve Slagsvold Vedum krever at Anders Anundsen kommer til Stortinget og redegjør åpent for terroralarmen - kostnadene og effektene. — Falsk alarm bør ikke slås for mange ganger, sier Sp-lederen.

HAR KRITISKE SPØRSMÅL: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum vil ha svar på om det var rett å gå ut med offentlig terroralarm 24. juli i år. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet.
HAR KRITISKE SPØRSMÅL: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum vil ha svar på om det var rett å gå ut med offentlig terroralarm 24. juli i år. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha justisminister Anders Anundsen (Frp) til stortingssalen for å redegjøre for terroralarmen som ble slått 24. juli.

- Politiet i Norge var i beredskap fra Finnmark i nord til Agder-fylkene i sør, og veldig mange mennesker ble berørt. Man gikk åpent ut, og da er det naturlig å be om en åpen avslutning der partiene får komme til orde etterpå, sier Vedum til Dagbladet.

Mandag redegjør justisministeren, forsvarsministeren, PST-sjefen og politidirektøren for terrortrusselen i et lukket møte med den utvidede forsvars- og utenrikskomiteen.

Sp-lederen sier at målet med et åpent møte er læring, og at han ikke har noe grunnlag for eller mål om å kritisere regjeringens håndtering.

- Etter terrorangrepet 22. juli 2011, ble det en stor offentlig debatt om beredskap. Nå, i kjølvannet av den første store terroralarmen siden da, er det naturlig å se på om man har lært noe, om beredskapen fungerte bedre denne gang og hvilke forbedringspunkter man ser, sier Vedum.

- Bidrar til frykt Men selv om han ikke vil kritisere, har han en rekke spørsmål til hånderingen.

- Hvordan fungerte informasjonen til befolkningen? Hvilken effekt hadde det å gå offentlig ut og var dette rett måte å håndtere det på? Her var det en udefinerbar trussel, og man satte hele landet i beredskap. Alle ser at dette hadde store konsekvenser, sier Vedum.

Han viser til den omfattende ID-kontrollen ved grensepostene, lagene som trakk seg fra Norway cup i terrorfrykt og episoden i Alta der politiet rykket ut med automatvåpen til noen fiskere som noen mente så mistenkelige ut.

- Man må vurdere om man skal ha like omfattende tiltak ved et fiskevann som ved Oslo S. Denne type alarm kan være nødvendig, men bidrar til frykt. Det kan igjen avle mistenksomhet, sier Sp-lederen.

Han mener at Stortinget må få vite hvor mye det hele kostet i kroner og øre, og han vil stille spørsmål om hvor langt regjeringen er villig til å gå i metodebruken for å avverge terror. Her er Senterpartiet er tilbakeholdne, blant annet er de motstandere av generell bevæpning av politiet.

- Bør ikke skje for ofte Sp-lederen er opptatt av å unngå falske alarmer i framtida.

- Det er lett å være tydelig i etterkant, og selvsagt vanskeligere når det står på. Ingen regjering ønsker å gjøre noe feil i en slik situasjon. Desto viktigere er det å evaluere. Det virker som om det var falsk alarm denne gang, heldigvis. Men det bør ikke skje for mange ganger. Derfor er jeg opptatt av læringsbiten.

Vedum mener at regjeringen nå bør evaluere saken grundig, og så komme til Stortinget når Stortinget samles i begynnelsen av oktober.

Støtter kravet SV-leder Audun Lysbakken støtter Sp-kravet om en redegjørelse.

- Det er gode argumenter for en redegjørelse. Den høye beredskapen i sommer har hatt store kostnader, både menneskelig i form av uro blant mange, og økonomisk. Da er det viktig at det kommer en skikkelig evaluering av hvordan dette ble håndtert, og informasjon nok til at vi kan ha en meningsfull debatt om det var nødvendig, sier Audun Lysbakken.

Også Arbeiderpartiets Hadia Tajik forventer å få mer informasjon om saken.

- I utgangspunktet opplever jeg at regjeringen er opptatt av å informere Stortinget. Jeg har tillit til at regjeringen finner den rette framgangsmåten. Forøvrig mener jeg det uansett er behov for en helhetlig evaluering av hvordan trusselsituasjonen er håndtert, slik at vi står enda bedre rustet for framtida, sier hun.