Kaller kritiske journalister kriminelle

Italias statsminister Silvio Berlusconi angripes til og med av sine egne etter å ha kalt kritiske TV-journalister for kriminelle og truet med å fjerne dem fra skjermen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var under et besøk i Bulgaria torsdag at Berlusconi gikk til frontalangrep på navngitte journalister.

- De har brukt det statlige kringkastingsselskapet på kriminelt vis, sa Berlusconi og navnga to av Italias fremste journalister samt en komiker.

Berlusconi gikk dessuten langt i å antyde at de tre burde fjernes hvis de ikke endrer sin oppførsel. Bakgrunnen for angrepet var de tres dekning av fjorårets valgkamp.

Dårlig timing

Timingen til Berlusconi kunne ikke vært verre. Dagen før hadde styret i det statlige kringkastingsselskapet RAI utnevnt en ny ledelse. Alle posisjoner bortsett fra ledelsen av RAIs minste kanal, ble tildelt personer som angivelig står regjeringspartiene nær. Utspillet fikk alle Berlusconis forsikringer om et uavhengig RAI til å virke direkte misvisende.

RAIs styreformann, Antonio Baldassarre, som allerede sliter med anklager om at han er i lomma på Berlusconi, ble tvunget til å gå ut med forsikringer om at de to journalistenes stillinger ikke var i fare.

- Berlusconis ord er en politikers ønsker, og hører hjemme på den politiske arena. Jeg har alltid kjempet for et uavhengig RAI og vil fortsette å gjøre det, sa Baldassarre til den katolske avisa Avenire.

Kritikk

Italias president, Carlo Azeglio Ciampi, gikk offentlig ut med en påminnelse om at «redaksjonell uavhengighet» er et av grunnprinsippene i ethvert demokrati.

Til og med folk som vanligvis støtter Berlusconi tok avstand fra statsministerens uttalelser.

- Ingenting kan rettferdiggjøre en heksejakt på journalister beordret med Mediaseteier og statsminister Silvio Berlusconis autoritære stemme, skrev avisa Il Foglio, som eies av Berlusconis kone.

Avisen skrev at uttalelsene setter Berlusconis politiske karriere er i fare.

Sto fast

Ingen av journalistene som ble angrepet av Berlusconi så ut til å la seg bøye.

Journalistveteranen Enzo Biagi dedikerte hele sitt program «Il Fatto» til temaet, og minte statsministeren på at ytringsfrihet er nedfelt «på et lite stykke papir kalt grunnloven».

Den andre journalisten, Michele Santoro, benyttet sitt program «Sciuscia» til å synge den gamle partisanvisen «Bella Ciao» med klar henvisning til den trusselen han mener Berlusconi innebærer for det italienske demokratiet.

Komikeren som ble angrepet er Daniele Luttazzi, som før valget intervjuet forfatteren av boka «Lukten av penger». Boken inneholder alvorlige anklager mot Berlusconi.

Berlusconi har også tidligere kritisert det han kaller venstresidens kriminelle bruk av det offentlige fjernsynet. Han har da foreslått at venstresiden i stedet for å bruke skattebetalernes penger på å spre sitt budskap, burde kjøpe seg sin egen fjernsynskanal - noe Berlusconi burde vite det meste om siden han allerede eier Italias tre største private kanaler.

NTB

I HARDT VÆR: Silvio Berlusconis uttalelser har satt ny fart i debatten om hvem som bruker italienske medier mest aktivt.