Gasslekkasje-situasjonen:

Kaller ministre inn på teppet

Leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Eriksen Søreide (H), krever redegjørelse på Stortinget etter gasslekkasjene i Østersjøen.

BEKYMRET: Ine Marie Eriksen Søreide (H) krever at justisministeren og olje- og energiministeren redegjør om den pågående situasjoen i Østersjøen og hva det betyr for norsk sikkerhet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: Ine Marie Eriksen Søreide (H) krever at justisministeren og olje- og energiministeren redegjør om den pågående situasjoen i Østersjøen og hva det betyr for norsk sikkerhet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er dypt bekymret etter dagens nyhet om at det i dansk og svensk farvann i Østersjøen har brutt ut store lekkasjer fra Nord Stream 1 og 2-rørledningene som frakter russisk gass til Vest-Europa, sier Ine Eriksen Søreide.

Hun understreker at det foreløpig er for tidlig å slå fast hva gasslekkasjene skyldes, og om noe har blitt gjort med hensikt.

- Men det er likevel påfallende at dette skjer samme dag som gassrørledningen Baltic Pipe åpnes i Polen. Den skal forsyne Polen og Danmark med gass fra Nordsjøen og Norge, og dermed gjøre Polen mindre avhengig av russisk gass, legger hun til.

Hun mener også meldingene om uvanlig droneaktivitet rundt norske olje- og gassintallasjoner de siste dagene er urovekkende, og mener det er viktig at myndighetene kommer til bunns i hva dette dreier seg om.

- Jeg er glad for at PST følger med på situasjonen og vurderer trusselbildet mot nordmenn, norske installasjoner og norske interesser. Jeg forventer at regjeringen nå har tett kontakt med og jobber sammen med våre berørte naboland om å skaffe seg mer informasjon om hendelsesforløpet og oversikt over situasjonen, sier hun og legger til:

- Vi kaller nå i ettermiddag inn olje- og energiministeren og justis- og beredskapsministeren for å redegjøre for Stortinget om situasjonen så raskt som mulig, sier Eriksen Søreide.

Rødt: - Norge bør bistå

Sofie Marhaug, stortingsrepresentant for Rødt, sier til Dagbladet at hvis lekkasjen viser seg å være planlagt så er det «skremmende og veldig alvorlig»

- Norge bør bistå Danmark i oppklaringen, sier Marhaug.

Hun forventer også at regjeringen har tatt de grepene som trengs for å sikre infrastruktur av avgjørende betydning også for Norge.

BER NORGE BISTÅ DANMARK: Sofie Marhaug (Rødt). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BER NORGE BISTÅ DANMARK: Sofie Marhaug (Rødt). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Energiminister Terje Aasland bekrefter overfor Dagbladet tirsdag kveld at beredskapen på norsk sokkel skjerpes etter gasslekkasjen. Han understreket at det tirsdag har vært tett kontakt mellom regjeringen, politiet, forsvaret og operatørene på norsk sokkel.

- Det pågår en kartlegging av situasjonen. På generelt grunnlag vil jeg si at det er stor oppmerksomhet om sikker drift på norsk sokkel.

FrP: Etterspør mer informasjon

Også Fremskrittspartiet (FrP) har vært på banen og forlanget at regjeringen snarlig informerer Stortinget om den mulige sabotasjen av gassrørledninger i Østersjøen.

Partileder Sylvi Listhaug vil også bedt om informasjon om hvilke tiltak regjeringen har satt i verk og hva de planlegger rundt norske olje- og gassinstallasjoner etter situasjonen som har oppstått.

Listhaug påpeker at Norge har en viktig rolle for Europa som leverandør av gass.

– Mye tyder på at gasslekkasjen i Østersjøen kan skyldes sabotasje. Det er derfor svært viktig at det tas grep om sikkerheten på olje- og gassinstallasjonene og rørledninger som går til ulike europeiske land. Dette handler også i alle høyeste grad om at de som jobber for oss på norsk sokkel skal føle seg trygg, sier Frp-lederen.

Venstre: - Skjønner ikke regjeringen alvoret?

Partileder i Venstre, Guri Melby (V), har tirsdag ettermiddag sendt et skriftlig spørsmål rettet til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om hva regjeringen gjør for å øke beredskapen mot trussel fra russisk digital og fysisk sabotasje og annen underminerende virksomhet mot norsk gasseksport.

– Jeg regner med at regjeringen har innsett at Norges økte betydning for Europas energisikkerhet gjør den norske gasseksporten til et sannsynlig mål, sier Melby i en uttalelse.

– Putin leter hele tiden etter måter å demonstrere for europeiske innbyggere at vi burde gi opp støtten mot Russlands krig i Ukraina. Et sabotasjeangrep som sår tvil ved om Norge klarer å levere gass til Europa, passer nok godt inn i planen hans, sier Venstre-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer