<strong>KONTROVERSIELL:</strong> Hans Rotmo har kommet med flere harde utfall mot innvandring og innvandrere de siste årene. - Jeg mener at islam og vesten ikke går sammen. Asylindustrien er i ferd med å bli landssvikere, sier han til Dagbladet. Foto: Ole Morten Melgård
KONTROVERSIELL: Hans Rotmo har kommet med flere harde utfall mot innvandring og innvandrere de siste årene. - Jeg mener at islam og vesten ikke går sammen. Asylindustrien er i ferd med å bli landssvikere, sier han til Dagbladet. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

Kaller muslimer «miljøforurensning»

Musiker Hans Rotmo (67) kaller muslimer «en miljøforurensning i Europa».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den folkekjære musikeren har blant annet en fortid i Vømmøl spellemannslag, og var på 70-tallet en av frontfigurene på norsk venstereside.

De siste årene har han kommet med flere utfall mot innvandring i sangene sine, som at innvandrere «lukter hasj og løk», og at «asylsøkere kryr som lopper og lus».

I dagens utgave av Trønder-Avisas lørrdagsmagasin, får muslimer sitt pass påskrevet.

- Muslimene er en miljøforurensning i Europa. De forurenser på samme vis som vi nordmenn gjorde da vi innvandret USA og stjal Indianer-land, sier Rotmo til Trønder-Avisa.

Den norske journalisten Øyvind Strømmen, som har spesialisert seg på høyreekstreme og antimuslimske miljøer på internett, sier til Adresseavisen at Rotmo plasserer seg i et lignende landskap som blant annet den nederlandske politikeren Geert Wilders.

- Dette er et antimuslimsk og høyreradikalt landskap som har vokst frem siden 90-tallet, sier Strømmen. Han sier at han ikke blir overrasket over at Rotmo kommer med slike uttalelser.

- Landssvikere Overfor Dagbladet utdyper Rotmo hva han mener med teksten:

- Jeg mener at islam og vesten ikke går sammen. Asylindustrien er i ferd med å bli landssvikere. De trekker inn i Europa folk som ikke liker Europa. Den er blitt svær denne flykningeindustrien. Å sitte her i nord med medlidenhetskultur og snillisme er nok ikke holdbart i lengden, sier Rotmo til Dagbladet.

- Jeg ser jeg blir beskyldt for å ha en meningsfelle i Gert Wilders. Jeg vil heller trekke fram Mona Sahlin, Janne Haaland Matlary, Mímir Kristjánsson og Hallgrim Berg. Alle disse har uttalt seg på samme vis. Det er et bredt politisk spekter, sier Rotmo.

- Du har flere ganger havnet i søkelyset for det mange mener er fremmedfiendtlige tekster. Er du komfortabel med det?

- Jeg har ingen spesiell interesse for dette, men oppmerksomheten blir jo rettet mot de tekstene som handler om innvandring, sier Rotmo.

- Tror du at du støter folk fra deg med disse tekstene?

- Jeg tror jeg har støtte i folket, Men min 40 år lange karriere ligger bak meg, hva som skjer framover har uansett liten betydning.

- Høyreradikal klovn Leder for Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, mener Rotmos uttalelser er drøye:

-  Han omtaler han muslimer som «forurensning». Han forsøker ikke engang å skjule hva han mener ved å snakke om «islam», slik mange gjør. Han snakker om menneskene.

- Det er drøy retorikk, dette. Rotmo beveger seg innenfor typisk høyreradikal og høyreekstrem språkbruk, hvor andre mennesker reduseres til skadedyr, sykdommer, forurensning, noe fordervet, fordervelig og skadelig. Dette er ikke et forsøk på offentlig debatt. Det er et forsøk på å lage fiendebilder, sier Steen.

Han kjenner seg heller ikke igjen i bildet av et segregert Oslo.

- Som en som bor i hjertet av det Rotmo kaller det «segregerte» Oslo, må jeg si at jeg rett og slett er utrolig lei av folk som åpenbart ikke kjenner byen og som kommer med så overfladiske og skandaliserende uttalelser. Han framstår som en høyreradikal klovn, sier Steen.

Hasj og løk Uttalelsene til Trønder-Avisa er den siste i en rekke kontroversielle uttalelser om innvandring og innvandrere Rotmo har kommet med de siste åra. I 2012 skapte Rotmo bruduljer etter at han i låta «Vi fra andre» sang:

«Vi er fra fjerne strøk / men vi er ikke på besøk / selv om vi lukter hasj og løk.»

Den gang sa Rotmo til Dagbladet at han «går inn i sin tid, og søker kjernen i dagsaktuelle konflikter», blant annet innvandring.

-Vi står foran et stort arbeid med en stor innvandrerbefolkning. Vi er i starten på en prosess nå, og det blir helt sikkert mye å si om den fremover, sa han til Dagbladet den gang. 

- Det er viktig at noen sier det mange tenker. NRK og Dagbladet og Antirasistisk senter har sitt syn på saken, men det er mange som ikke har turt å si meninga si. Jeg kaster inn en varm potet og håper at debatten også kan føres på grasrotnivå.

Lopper og lus I 2014 hadde Rotmo nok en varm potet å dele:

På låta «Svarte telt» sang han:

«Asylsøkeran kryr som lopp og lus
og bur i forsamlingshus
Der det va dans musikk og ville fan
er det bønnestund fem gong fer dag`n».

- Det er rett fra levra. Dette vil vi ikke ha, sa Hans Rotmo til Dagbladet den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer