Kaller norsk klimapolitikk rene fantasier

NASA-direktør James Hansen mener satsing på regnskog, CO2-fangst og kvotehandel fordekker hva som egentlig trengs i klimapolitikken.

I FERD MED Å GI OPP POLITIKERNE: Direktør for NASA Goddard Institute for Space Studies, James Hansen, er i Norge denne uka for å ta imot Sofieprisen. Foto:Torbjørn Berg / Dagbladet
I FERD MED Å GI OPP POLITIKERNE: Direktør for NASA Goddard Institute for Space Studies, James Hansen, er i Norge denne uka for å ta imot Sofieprisen. Foto:Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||- Ja, det er veldig bekvemmelig, sier James Hansen.

Lederen for NASAs Goddard Institute for Space Studies har nettopp fått høre at den norske regjeringens «månelanding» er utsatt i fire år.

- Bush lot i åtte år som om han jobbet for karbonfangst- og lagring. Så kansellerte han det.

- Reflekterer ikke alvoret
NASA-sjefen slo alarm om global oppvarming for over 20 år siden. I dag får han Sofieprisen for sitt mangeårige engasjement. Han tar nølende imot en gratulasjon.

- Vel, det føles rart å få prisen. Normalt får man den for noe man har oppnådd.

- Føler du ikke at du har oppnådd noe?

- Nei, vi har jo ikke fått folk til å forstå, sier James Hansen.

Han er i ferd med å miste troen på politikerne.

- Forskningen blir klarere og klarere. Vi kan ikke brenne alle fossilene uten å ødelegge for seinere generasjoner. Det siste året har vært det varmeste på 130 år. Men det reflekteres ikke i politikken. Det er demotiverende.

- Fantasiløsninger
Norges klimakamerater Jens Stoltenberg og Erik Solheim er vant til å hylles for det internasjonale klimaarbeidet. James Hansen er ikke fan.

- Solheim er blant de som forstår, men den type handlinger som kreves, hjelper ikke en politiker i valget. Man gjør de enkle tiltakene og fornekter hva som skal til. Norge har en sentral rolle i å utvinne oljesand i Canada. Debatten om oljeboring i Lofoten er et eksempel på at man går etter den siste dråpen av olje. De vil beskytte regnskogen, men det forhindrer ikke CO2 fra å komme inn i atmosfæren. Det gjør heller ikke karbonkvoter og karbonfangst- og lagring. Dette er fantasisløsninger som lar selskapene fortsette som før, med løfter om at de en gang vil fjerne CO2-en. Vi lurer oss selv, sier Hansen.

To ting har han tro på: fornybar energi og en internasjonal karbonskatt.

Klimaskeptikerne mener at Hansen overdriver. Selv sier han at han har lært én ting av vinterens klimadebatt: Fossilindustrien har mye penger og gode kontakter. 

- De lovgivende og utøvende myndigheter er i seng med fossilbransjen, sier Hansen.

Prøver domstolene
Derfor setter han inn støtet mot den dømmende myndigheten.

- Det er folket og domstolene som må ta tak. De som er voksne i dag, har ansvaret for fremtidige generasjoner. De unge må sette krav og ta sakene til rettsapparatet. I sommer jobber jeg med å skrive den forskningsmessige basisen for at klimasaker kan tas til retten. Jeg tror vi har bedre sjanse der. Men vi har dårlig tid. Kommende generasjoner vil få veldige problemer hvis klimaendringene spinner ut av kontroll, advarer James Hansen.