Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaller norske horekunder naive

Statssekretær Astri Aas-Hansen mener norske horekunder som er sikre på at de ikke bidrar til menneskehandel i beste fall er naive.

SKAL EVALUERE SEXKJØPSLOVEN:  Justisdepartementet er i gang med forarbeidet til en evaluering av sexkjøpsloven. 
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
SKAL EVALUERE SEXKJØPSLOVEN: Justisdepartementet er i gang med forarbeidet til en evaluering av sexkjøpsloven. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I flere artikler har Dagbladet beskrevet hvordan internasjonale, kriminelle nettverk kontrollerer sexmarkedet på gata i Oslo.

Utsatte jenter fra fattige land, blant dem både fysisk og psykisk funksjonshemmede, lures til landet med løfter om arbeid. I stedet tvinges de ut i prostitusjon, og kontrolleres med vold.

- Jeg mener det er naivt av de norske kundene og bare stole på sin egen dømmekraft. Jeg opplever at de fleste anerkjenner at menneskehandel eksisterer og forsømmer overgrepene dette innebærer, samtidig tenker de at den prostituerte de selv går til ikke er et offer. Det er i beste fall naivt, i verste fall bevisst å lure seg selv for å kunne fortsette å kjøpe sex. 

Det sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Astri Aas-Hansen til Dagbladet.

Skal evaluere Aas-Hansen forteller at departementet er i startfasen av en evaluering av om sexkjøpsloven fungerer etter det som var hensikten da den ble innført.

- Lovbestemmelsen ble gitt ut fra blant annet argumentet om at man ved å etterspørre seksuelle tjenester var med på å opprettholde en situasjon med overgrep eller utnyttelse. Et av hovedmålene var å kunne bekjempe menneskehandel ved å ramme etterspørselen. Man vet at det er menneskehandel i prostitusjon. Ved å etterspørre disse tjenestene legger man grunnlaget for et marked hvor det også er utnytting og overgrep, sier statssekretæren.   

Loven skulle ha en holdningsskapende effekt. Ved å gjøre det forbudt å kjøpe skulle man også dempe etterspørselen.  

- Det var nok ingen som trodde at dette ville få slutt på handel med sex, men holdningsdimensjonen var et argument. Et annet var at den ville forebygge menneskehandel og sette politiet i bedre posisjon til å avdekke menneskehandel.  

- Mange var beskymret - Vi skal evaluerer lovbestemmelsen for å se hvordan den virker opp mot det man ønsket og også for å se om kriminaliseringen kan ha hatt en negativ effekt. Den store debatten gikk jo på hva dette ville ha å si for de som selger sex. Mange var bekymret for at man ville gjøre deres situasjon verre.  

Evalueringen skal være ferdig i 2013 eller 2014.

- Vi holder på med forberedelsene av evalueringen, men vi mente at loven måtte virke en stund før det var noe poeng å evaluere, forklarer Aas-Hansen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media