«GAY PRIDE»: Da flere aktivister samlet seg i Istanbul søndag 25. juni, sto politiet klare med vannkanoner, tåregass og gummikuler. Mellom sju og 20 personer ble arrestert for å delta i den forbudte Pride-paraden. Video: AP DV / NTB Scanpix / CNN Turk Vis mer Vis mer

Pride

Kaller Pride-forbudet rystende: - Vi er ikke redde, vi er her, vi kommer ikke til å forandre oss

- Forbudet et skalkeskjul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Istanbul la lørdag ned forbud mot at folk deltar i «Gay Pride»-parader. Men mange lot seg ikke stoppe, og flere aktivister samlet seg på Taksim-plassen på søndag, noe som førte til sammenstøt med politiet.

I møte med aktivistene var politiet var utstyrt med gummikuler, vannkanoner og tåregass. NTB melder at et sted mellom sju og 20 mennesker ble pågrepet, blant dem en dansk kvinne.

Dekker over

Ifølge myndighetene er forbudet ilagt av sikkerhetsmessige årsaker, og den offisielle forklaringen er at trusler fra ultranasjonalistiske grupperinger gjør det farlig å holde en slik parade.

Andre hevder at dette bare er et dekke for en konservativ regjering som ikke vil tillate en slik parade, som i år sammenfalt med muslimers id-feiring.

Selv om det er ulovlig å være homofil i mange muslimske land, er det ingen forbud mot dette i Tyrkia.

- Dere er redde

Dette er det tredje året på rad at det er ilagt forbud mot paraden i Istanbul, en parade som er til for å vise solidaritet, samhold og stolthet for ulike kjønn og legninger.

Søndag uttalte komiteen som organiserer paraden følgende, ifølge BBC:

- Vi er ikke redde, vi er her, vi kommer ikke til å forandre oss. Dere er redde, dere vil forandre dere, og dere vil bli vant til det. Vi er her igjen for å vise at vi vil kjempe for vår stolthet.

Også i fjor ble paraden avlyst av myndighetene på grunn av hensyn til sikkerheten. NTB skriver at elleve aktivister stilte i retten tidligere denne uka for å ha brutt fjorårets forbud, men at samtlige ble frikjent.

Ingvild Endestad, leder i FRI.
Ingvild Endestad, leder i FRI. Vis mer

- Svært bekymret

Ingvild Endestad er leder i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Hun forteller på vegne av organisasjonen at de er rystet over hendelsene i den tyrkiske storbyen.

- Vi er svært bekymret over denne utviklingen vi ser, både i Tyrkia og i andre steder i Europa hvor ytringsfriheten og forsamlingsfriheten blir innskrenket, og organisasjoner som vår blir særlig utsatt for trusler og begrensninger for det vi gjør, forteller hun til Dagbladet.

Endestad mener også at den tyrkiske regjeringa bruker sikkerhetsmessige grunner som et skalkeskjul.

- Det er vanskelig å se det som noe annet enn et dekke for å hindre en parade. Realiteten er at man ikke har hatt muligheten til å gjennomføre slike parader, og at man dermed blir usynlige. De som deltar utsetter seg for en stor risk ved å delta, i denne sammenhengen fordi de blir angrepet av tyrkisk politi.

- Blodig alvor

Endestad mener at situasjonen i Istanbul viser hvorfor Pride-paraden i Oslo, som er førstkommende lørdag, er så viktig.

- Dette er også en påminnelse om at Pride-paraden vår er blodig alvor. Gårsdagens situasjon i Tyrkia gir oss nok en stor grunn til å delta, da vi har muligheten. Den muligheten må vi ikke ta for gitt. Vi forventer en rekordstor parade, interessen har vært massiv i år.

Hun forteller også at flere utenlandske aktivister er invitert til lørdagens feiring i Oslo, hvor de blant annet skal møte Europaministeren.

- Vi skal diskutere hvordan vi kan møte disse utfordringene.