Kaller regjeringen «nyrasistisk»

Utrop-redaktør frykter fire nye år med politikk basert på moderne form for rasisme.

ANGRIPER REGJERINGEN: Redaktør Majoran Vivekananthan i avisen Utrop beskriver i sin kommentar flere alvorlige mangler og feilgrep den rødgrønne regjeringen har gjort i forhold til innvandring og integrering i Norge.  Foto: SCANPIX
ANGRIPER REGJERINGEN: Redaktør Majoran Vivekananthan i avisen Utrop beskriver i sin kommentar flere alvorlige mangler og feilgrep den rødgrønne regjeringen har gjort i forhold til innvandring og integrering i Norge. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I en kommentar med tittelen «Den rødgrønne regjeringen er nyrasistisk» kommer redaktøren i avisa Utrop i dag med kraftige utfall mot integreringspolitikken som har blitt ført i Norge de siste fire åra.

«Ser vi på tiltakene som Arbeids- og inkluderingsdepartementet har ansvaret for å koordinere, gjelder samtlige tilrettelegging for å tilpasse seg det norske samfunnet og ingen tiltak som verner om innvandrernes egen identitet», skriver Majoran Vivekananthan.

Utrop har innvandrere og integrering som hovedfelt, og leses av mange flerkulturelle nordmenn.

Vage tiltak
Redaktøren kritiserer særlig at myndighetene etter hans mening ikke gir tilskudd til landsdekkende organisasjoner på innvandringsfeltet som jobber med interessene til én folkegruppe.

Vivekananthan mener samtidig regjeringens tiltak mot antidiskriminering er svært vage, mens for eksempel reglene for familieinnvandring er strammet inn for å redusere innvandringen og ikke for å hindre tvangsekteskap.

Statistikk, som tegner et mer riktig bilde av asylsøkere og innvandrere i Norge for eksempel om kriminalitet, enn skremselsbildene, blir ignorert av politikerne, mener han.

Moderne rasisme
«Regjeringen førere en assimileringspolitikk som baserer seg på det vi kan kalle nyrasisme», skriver Utrop-redaktøren, som frykter nye fire år med «forsterket nyrasisme».

- Dette er en type moderne rasisme hvor man kan forskjellsbehandle folk. Tidligere var det biologi og raseteorier som lå til grunn. I moderne tid er det kultur og religion, sier Vivekananthan til Dagsavisen, som i dag distribuerer Utrop som bilag.

Vivekananthan er bevisst på at begrepsbruken kan oppfattes som sterk.

- Der det er tillatt å kalle innvandrere voldtektsmenn, må det også være lov å kalle regjeringen nyrasistisk. Nå må denne debatten komme. Som en mediebedrift på dette feltet har vi fanget opp noe som rører seg i innvandrermiljøene, sier redaktøren.

Må utfordre Frp
Leder for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli, er enig i at regjeringen har sviktet flere av Soria Moria-løftene når det kommer til innvandring.

Til Dagsavisen kommenterer hun at regjeringspartiene burde gjøre mer for å stagge blant annet Frps påstander om innvandring.

— Men å si at det rødgrønne prosjektet er nyrasistisk, er å gå for langt. Jeg synes heller ikke det går an å si at alle tiltakene deres kun har handlet om at innvandrere skal tilpasse seg, sier Partapuoli.

Hun trekker fram den nye diskrimineringsloven som eksempel på et positivt tiltak satt i gang av den rødgrønne regjeringen.

VIL SYNLIGGJØRING FORSKJELLSBEHANDLINGEN: Majoran Vivekananthan mener at flere av regjeringens tiltak de siste årene har bidratt til å forverre situasjonen for innvandrerne i Norge. Foto: NINA HANSEN
VIL SYNLIGGJØRING FORSKJELLSBEHANDLINGEN: Majoran Vivekananthan mener at flere av regjeringens tiltak de siste årene har bidratt til å forverre situasjonen for innvandrerne i Norge. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer