Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel

Kaller tiltalen «falsk»

Israels statsminister Benjamin Netanyahu tiltales for svindel og bestikkelser, opplyser landets riksadvokat. Torsdag kveld omtaler han den som «falsk» og «politisk motivert».

TILTALT: Israels fungerende statsminister Benjamin Netanyahu er tiltalt for korrupsjon. Foto: NTB Scanpix
TILTALT: Israels fungerende statsminister Benjamin Netanyahu er tiltalt for korrupsjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Torsdag ettermiddag ble det tatt ut korrupsjonstiltale mot Israels fungerende statsminister Benjamin Netanyahu, opplyser Israels justisdepartement i en uttalelse torsdag.

På en pressekonferanse torsdag kveld omtaler Netanyahu tiltalen som «falsk» og «politisk motivert», ifølge AFP. Han mener også at tiltalen tilsvarer et kuppforsøk.

- Tiden er inne for å etterforske etterforskerne. Tiden er inne for å etterforske justisministeren, som åpnet etterforskningen, sier Netanyahu.

LAV VALGDELTAKELSE: Den arabiske valgdeltakelsen var eksepsjonelt lav i det israelske valget, der Benjamin Netanyahu kom seirende ut som statsminister, for sin femte periode. Nå hevder et PR-byrå å stå bak kontroversene. Video: CNN, NTB Scanpix, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Tordentale

Netanyahu sier at han vil fortsette å lede landet som fungerende statsminister til tross for tiltalen.

- Jeg har kjempet for dette landet og skadet meg for det. Og det er jeg stolt over. Men dette er en trist dag. Man må være blind for å ikke se at det er noe galt med rettssystemet.

Israelsk politi har i flere år etterforsket Netanyahu og hans kone for korrupsjon.

Riksadvokat Avichai Mandelblit har tidligere anbefalt at statsministeren tiltales, men Netanyahu skulle få mulighet til å forsvare seg før beslutningen ble tatt.

Ifølge en meningsmåling utført av Channel 12 mener 46 prosent av befolkningen at Netanyahu bør trekke seg fra sitt verv som statsminister i landet. 17 prosent mener at han bør ta permisjon, mens 30 prosent mener at han bør forbli sittende som fungerende statsminister.

Netanyahu ga opp

I oktober ga president Reuven Rivlin Blått og hvitt-leder Benny Gantz muligheten til å danne regjering, ifølge AFP.

Dette skjedde etter at Netanyahu nok en gang ga opp forsøket på å danne ny regjering, og leverte regjeringsoppdraget tilbake til Rivelin.

Så lenge straffesaken mot Netanyahu pågår, vil han trolig ikke bli innvilget en ny mulighet til å danne regjering.

Helt siden valget i september har han forhandlet med flere partier for å få på plass en koalisjonsregjering, men har ikke lyktes.

Valget endte tilnærmet likt mellom Netanyahus Likud-parti og Blått og hvitt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media